f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

“Молодість” підтримає бранців Кремля прем’єрою фільму "Сильні духом"

31.05.2018

Прем'єрний показ кіносповіді політв'язня Юрія Яценка "Сильні духом" у Національній програмі Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" стане акцією на підтримку всіх українських бранців Кремля.

Про це повідомив режисер фільму "Сильні духом" В'ячеслав Бігун на прес-конференції в Укрінформі.

"Своєрідною акцією на підтримку українських бранців Кремля стане прем'єра фільму "Сильні духом" на кінофестивалі "Молодість". Основна ідея цього заходу - щоб цей фільм став приводом підтримати Олега Сенцова, Романа Сущенка та інших бранців, яких майже 70. А також приводом нагадати про те, що Росія за міжнародним правом зобов'язана дотримуватись прав людини. Поговорити з представниками державної влади, митцями про те, що повинна зробити держава, аби врятувати українців - бранців Кремля, що митці можуть зробити на їх підтримку", - сказав Бігун.

Він повідомив, що прем'єра фільму відбудеться 1 червня о 12:30 в залі "Сінематека" кінотеатру "Київ". Також відбудуться ще два покази фільму в межах Національної програми - 31 травня о 14:30 та 1 червня о 16:00.

Як нагадав Бігун, Сенцов був затриманий у травні 2014 року, через кілька днів після того, як був затриманий у Росії українець Юрій Яценко. І Юрій є першим українським політв'язнем, якого було визволено з російського полону.

"Робота над фільмом почалася в 2015 році. Яценко перебував в ув'язненні рік, хоча був засуджений до кількох років. Моя режисерська задача полягала в тому, щоб передати глядачеві, що відчувають хлопці, як Олег Сенцов, Роман Сущенко та інші, коли перебувають сам на сам з російським режимом", - підкреслив режисер.

Водночас генеральний директор КМКФ "Молодість" Андрій Халпахчі додав, що кінофестиваль "Молодість" робить все можливе, щоб тема українських бранців у Росії не замовчувалася, щоб вони відчували нашу підтримку.

"Ми дуже раді, що маємо змогу показати фільм про українських бранців і що маємо тут героя фільму Юрія Яценка, який був політв'язнем у цьому страшному режимі. Ми говоримо з членами журі кінофестивалю, з нашими іноземними гостями, які, безумовно, співчувають і підтримують нас. Ми віримо в те, що режим, який сьогодні існує в Росії, не буде довічним. Кінематограф може сказати своє слово для того, щоб допомогти змінити цей режим і звільнити людей. Я сподіваюсь, що наші голоси будуть почуті", - сказав Андрій Халпахчі.

За його словами, вже багато гостей "Молодості" - представників інших фестивалів зацікавилися цією тематикою.

"Я сподіваюся, що в цьому напрямку "Молодість" буде корисною для подальшої долі і фільму, і змісту, який вкладено в цей фільм, щоб його побачили і на інших кінофестивалях світу. Ним уже зацікавився фестиваль у Котбусі, Німеччина. Сьогодні приїжджає до Києва генеральний секретар Європейської кіноакадемії Маріон Дьорінг, яка веде величезну роботу для звільнення Олега Сенцова і, безумовно, всіх українських політв'язнів. Ми будемо просити Європейську академію про розповсюдження цього фільму", - зазначив гендиректор "Молодості".

 

Джерело: Укркіно.