f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

27 травня стартував 47-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість»

30.05.2018

27 травня в оновленому весняному форматі просто неба офіційно стартував 47-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість». Урочиста церемонія відбулася на Поштовій площі. 

Під яскраві спалахи фотокамер на червону доріжку завітали знані актори та музиканти: Дмитро Шуров, Ахтем Сеїтаблаєв, Римма Зюбіна, Володимир Горянський, Роман Ясіновський, Олексій Тритенко та багато інших. Офіційне відкриття не оминули увагою й телеведучі — Юрій Горбунов, Яніна Соколова та Надія Матвєєва. Відкрили урочисту церемонію під музику оркестру «Віртуози Києва», який озвучив інструментальну частину до головної пісні українського мультфільму «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила».

Ведучими святкового вечора стали відомі актори та режисери — Антоніна Ноябрьова (режисерка, володарка «Скіфського оленя» за найкращий фільм Національного конкурсу «Молодості»), В’ячеслав Довженко (актор, володар кінопремії «Золота Дзига — 2018» за найкращу чоловічу роль у фільмі «Кіборги»), Вікторія Трофіменко (режисерка та сценаристка, прем’єра її дебютного фільму «Брати. Остання сповідь» відбулася саме на «Молодості» у 2014-му) та Роман Луцький (актор, відомий за фільмами «Брати. Остання сповідь» та «Сторожова застава»).

Зустрічав гостей за традицією генеральний директор КМКФ «Молодість» Андрій Халпахчі. У своїй вітальній промові він оголосив про оновлення концепції фестивалю та побажав учасникам корисних зустрічей: «Я сподіваюся, що актори знайдуть своїх режисерів, а режисери — своїх акторів».

А ще пан Халпахчі нагадав про нові локації, яких цьогоріч буде одразу шість. Дві з них — під відкритим небом: Труханів острів та Поштова площа. Саме на Поштовій відбудеться й церемонія нагородження переможців. Також упродовж фестивального тижня там транслюватимуть такі фільми: «Вестсайдська історія» (28 травня о 21:30), «Шалений Макс: Дорога гніву» (29 травня о 20:45), «9 пальців» (30 травня о 18:15), «Зелений туман» (1 червня о 20:45) та «Свавілля: Остання глава» (20:45). А на Трухановому острові покажуть картину «Дикі хлопці» (29 травня о 20:45),  «Нічну зміну» (30 травня о 21:30) та програму експериментального німецького кіно (31 травня о 21:30).

Серед гостей були також і офіційні особи. З промовою зі сцени виступив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. Він нагадав про режисера Олега Сенцова, який вже от як два тижні голодує у російській колонії. 

Акцію на підтримку українського політв’язня провів кінофестиваль. До неї долучилися усі гості у залі: піднялись із листівками «Free Sentsov» та скандували «Звільнити Сенцова». Ведучі фестивалю закликали гостей і міжнародних дипломатів сприяти звільненню Олега та інших українських в’язнів у Росії.

Святковий захід відвідав мер Києва Віталій Кличко. Він привітав гостей фестивалю із Днем Києва та наголосив на важливості таких культурних подій для столиці: «Моє завдання як мера — робити все для того, щоб якомога більше різних подій проходило в Києві». Гостем заходу став і голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко з дружиною.

Завершив офіційну церемонію відкриття 47-го КМКФ «Молодість» перегляд польської драми «Обличчя/Рило» Малґожати Шумовської. Режисерка не змогла приїхати на подію, проте записала емоційне відеопривітання з сонячної Варшави: «Я дуже рада, що мій фільм покажуть в українських кінотеатрах. Впевнена, що між українцями та поляками є дуже багато спільного. Тому насолоджуюся вашим фестивалем».

Кінофестиваль триватиме до 3 червня. За вісім днів глядачам покажуть 176 стрічок. Найкращий дебютний повнометражний фільм Міжнародного конкурсу фестивалю отримає премію «Скіфський олень» і 10 тисяч доларів. Спонсор Гран-прі фестивалю - Лото Забава. Найкращий фільм Міжнародного конкурсу отримає 2 тисячі доларів. Меценатом цього призу є Людмила Русаліна.

Інформацію надано Державним агентством України з питань кіно.