f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

У Великобританії відбудеться прем’єра фільму «Будинок «Слово»

28.03.2018

У Великобританії відбудеться прем’єра українського документального фільму «Будинок «Слово»

 

29-го квітня у кінотеатрі «Bertha DocHouse» відбудеться британська прем’єра створеного за підтримки Держкіно документального фільму «Будинок «Слово». Показ картини буде здійснюватися за підтримки Українського інституту в Лондоні.

«Ми дуже раді, що британська публіка матиме нагоду побачити стрічку. Цей документальний трилер про «Розстріляне відродження» 30-их років повертає втрачені пласти української культурної історії, допомагає зрозуміти зв’язок між паралельними кампаніями терору, які були розгорнуті проти України сталінською владою, перекидає місток до сьогодення з його дискусіями про творення нової української ідентичності», – прокоментувала директор Українського інституту у Лондоні Марина Песенті.

Єдиний в Британії кінотеатр, який спеціалізується на показі винятково дoкументального кіно, відібрав «Будинок «Слово» у програму тижневого показу «Натхненні фільми про авторів, художників та шукачів пригод». Про це повідомлено на офіційному сайті кінотеатру :

http://dochouse.org/cinema/screenings/slovo-house

 

Після закінчення фільму відбудеться дискусія за участі Вільяма Блекера – одного з найкращих викладачів теорії української культури та літератури в Британії.

Міжнародним дистрибутором кінострічки став сейлз-агент «Journeyman pictures».

Стрічка створювалася компанією FRESH PRODUCTION GROUP за підтримки Держкіно, Міністерства інформаційної політики України, Комітету ВРУ з питань свободи слова, Міністерства культури України та Міністерства освіти і науки України. Режисером фільму є Тарас Томенко, продюсерами – Юлія Чернявська та Олег Щербина, автори сценарію – Любов Якимчук і Тарас Томенко.

«Будинок «Слово»» розповідає про один із найбільших злочинів радянської влади – знищення потужного мистецького руху, що виник в 20-30-их роках у Харкові. В 66-ох квартирах будинку з назвою «Слово» жили найвідоміші митці української культури – письменники, поети, художники, режисери. Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох наступних років було репресовано, розстріляно чи перетворено у співців партії.

Нагадуємо, що світова прем'єра фільму «Будинок «Слово» відбулася на 33-му Варшавському міжнародному кінофестивалі, де стрічка була представлена в основній конкурсній програмі. 27-го жовтня 2017-го року у Харкові відбулася національна прем'єра фільму. Також «Будинок «Слово» був відібраний до програми FIVE CONTINENT міжнародного Гетеборзького кінофестивалю – найбільшого кінофестивалю в скандинавських країнах.

Інформацію надано Державним агентством України з питань кіно.