f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Будинок "Слово" - у конкурсі Гетеборзького кінофестивалю

12.01.2018

Документальний фільм «Будинок «Слово»» відібраний до конкурсної програми «FIVE CONTINENTS» (https://program.goteborgfilmfestival.se/events/slovo-house) міжнародного Гетерборзького кінофестивалю - найбільшого кінофестивалю в скандинавських країнах. Фестиваль у Гетерборзі цього року проходитиме з 26 січня по 5 лютого і вже 41-й раз.

Проект фільму став одним із переможців 7-го конкурсного відбору Держкіно і отримав державну фінансову підтримку. Стрічка створювалася компанією FRESH PRODUCTION GROUP за підтримки Міністерства інформаційної політики України, Комітету ВРУ з питань свободи слова Міністерства культури України та Міністерства освіти і науки України. Режисером фільму є Тарас Томенко, продюсери - Юлія Чернявська та Олег Щербина, автори сценарію – Любов Якимчук і Тарас Томенко.

Фільм «Будинок «Слово»» розказує про один з найбільших злочинів радянської влади – знищення потужного мистецького руху, що виник в 20-30 х роках в Харкові. В 66-ти квартирах будинку з назвою «Слово» жили найвідоміші митці української культури – письменники, поети, художники, режисери. Це і Микола Хвильовий, і Майк Йогансен, і Павло Тичина, і Наталя Ужвій, і Володимир Сосюра, і Остап Вишня, і Олесь Курбас, і Михайло Яловий, і Іван Багряний, і Раїса Троянкер та інші. Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох наступних років репресовано, розстріляно чи перероблено у співців партії.

Нагадаємо, що світова прем'єра фільму «Будинок «Слово»» відбулась на 33-му Варшавському кінофестивалі, де стрічка була представлена в основній конкурсній програмі. 27 жовтня 2017 року у Харкові відбулась національна прем'єра документального фільму «Будинок «Слово»».

Київська прем’єра відбулась 8 жовтня в кінотеатрі «Жовтень». В український прокат «Будинок «Слово»» вийшов 9 листопада 2017 р. Після старту показів знімальна група картини вирушила у промо тур регіонами України, де були організовані спеціальні покази, дискусії та Q&A з творцями фільму. В рамках промо туру творча група вже завітала до Житомира, Львова, Одеси, Запоріжжя, Чернівців, Тернополя та Маріуполя. Також були організовані зустрічі зі студентами та учнями в навчальних закладах України. Згодом картина буде доступна в рамках просвітницьких показів в школах, бібліотеках та кіноклубах.

Інформацію надано Державним агентством України з питань кіно