f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Застосування антипіратських норм закону про кіно гальмує Мінекономрозвитку

20.09.2017

Застосування антипіратських норм ухваленого навесні закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» гальмує неукомплектованість інспекторами департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), інформує «Детектор медіа».

Про це 18 вересня 2017 року, під час круглого столу «Боротьба з піратством в Україні: що зроблено – що робити?» в рамках Kyiv Media Week заявив заступник генерального директора з правових питань «1+1 медіа» В’ячеслав Мієнко.

Пан Мієнко розповів, що в травні цього року група «1+1 медіа» подала перші заяви за процедурою, яка передбачена законом про держпідтримку кіно. Для цього обрали п’ять хостерів, де розміщувалися сайти-порушники: двоє хостерів розміщувалися в Україні, і по одному – на Сейшельських островах, у Литві й Болгарії.

30 травня 2017 року група направила перші заяви на адресу власників веб-сайтів, які незаконно містили контент «1+1 медіа». Оскільки жоден сайт не відреагував, 1 червня 2017-го група направила заяви до хостерів. Хостери теж не відреагували, але 3 червня 2017 року в результаті моніторингу медіагрупа побачила, що хостер із Сейшельських островів заблокував доступ до сайтів-порушників, а хостери з Литви, Болгарії й України не зробили нічого.

«Що робити далі? Давайте будемо чесними: застосувати до нерезидентів адміністративну відповідальність за українським законодавством буде досить складно. А от із хостингами з України все значно простіше: можна було б звертатися до департаменту інтелектуальної власності з заявою і вимагати накласти на хостерів штраф від 8,5 до 34 тис. грн. Але є один маленький нюанс: поки ми довго боролися за ухвалення закону, в цей час наша держава вирішила розформувати Державну службу інтелектуальної власності і передати ці функції в МЕРТ. У МЕРТ дійсно створений департамент, але, на жаль, у ньому немає інспектора з інтелектуальної власності, в обов’язки якого входить складання протоколів про адмінпорушення.

Тому ця процедура зараз на паузі. Що ми можемо з цим зробити? Насправді, є тільки один шлях: чим більше звернень правовласників ми відправимо в Департамент інтелектуальної власності, тим швидше нас почнуть помічати і думати про те, що з цим потрібно щось зробити», – сказав В’ячеслав Мієнко і закликав інших правовласників теж користуватися процедурою.

Світлина Галини Петренко

Галина Петренко, «Детектор медіа», 19 вересня 2017 року