f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Держкіно майже вдвічі збільшує фінансування КМКФ «Молодість»

15.09.2017

Державне агентство України з питань кіно значно збільшує фінансування 47-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», інформує «Укрінформ».

Про таке 14 вересня 2017 року заявив голова Держкіно Пилип Іллєнко на прес-конференції в «Укрінформі».

«Цього року у нас можливості порівняно з минулим роком трохи більші, тому ми плануємо профінансувати «Молодість» в розмірі 1 млн. 300 тис. гривень. І сподіваюся, що вже наступного року у нас ці можливості будуть ще більшими і ми зможемо запропонувати більш вагомий внесок в підтримку не тільки кінофестивалю «Молодість», а й взагалі всього фестивального руху. Для цього треба разом попрацювати і пролобіювати відповідні видатки в проекті державного бюджету на 2018 рік», – сказав Пилип Іллєнко.

Водночас він уточнив, що торік Держкіно виділило на «Молодість» 750 тис. грн. – «смішні гроші для такого фестивалю».

Голова Держкіно також додав, що вони підтримують фестиваль «Молодість» у нових датах його проведення: відтепер він постійно проходитиме навесні. І нагадав, що це далеко не перший фестиваль, який суттєво змінює свої дати, свого часу це робили і Каннський, і Берлінський кінофестивалі.

Зміна термінів, за його словами, матиме кілька наслідків. Зокрема той, що наприкінці жовтня – початку листопада в Києві жахлива погода, а в травні все виглядає по-іншому і фестиваль стане магнітом для туристів і пожвавить не тільки кінематографічне життя, а й сфокусує увагу на нашому місті.

«Це абсолютно правильне рішення. В цей перехідний період ми разом попрацюємо над тим, щоб уже за кілька років фестиваль «Молодість» асоціювався виключно з травневими датами проведення. Очевидно, що це також посилить конкуренцію між двома найбільшими українськими кінофестивалями («Молодістю» та Одеським МКФ. – ред.), тому що вони зближуються за часом», – підкреслив Пилип Іллєнко.

Щодо цьогорічної презентації 47-ої «Молодості», яка відбудеться 21 та 22 жовтня і в першу чергу зацікавить своїм національним конкурсом та індустріальною секцією, то надзвичайно важливо, що подію відкриватиме український фільм, підкреслив він.

«Це відбувається нечасто, востаннє «Молодість» відкривалася українським фільмом майже 10 років тому. Це буде не просто показ, а національна і світова прем'єра стрічки. «Мир вашому дому!» Володимира Лерта, створений за підтримки Держкіно, одночасно вийде в широкий прокат», – повідомив Пилип Іллєнко.

«Укрінформ», 14 вересня 2017 року