f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

У Торонто відбулися Дні українського кіно

11.09.2017

Українське сучасне кіно вперше було представлене глядачам у Канаді протягом Днів українського кіно в Торонто, які відбулися 8, 9 і 10 вересня 2017 року в рамках роботи національного стенду на 42-му Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

До програми Днів українського кіно в Торонто увійшли 6 повнометражних стрічок 2016–2017 років виробництва.

Фільмом відкриття стала драма Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці», відзначена призами 7-го Одеського міжнародного кінофестиваля, Міжнародного кінофестивлю Мангейм-Гайдельберг, а також 6-ма національними кінопреміями «Золота Дзиґа». Фільм на відкритті Днів українського кіно в Торонто в Інституті Св. Володимира представили організатори – голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко та радник-посланник посольства України в Канаді Юрій Нікітюк.

Також у програмі Днів українського кіно були показані історичний екшн «Червоний» режисера Зази Буадзе за романом Андрія Кокотюхи та «народний комедійний блокбастер» Олега Борщевського «DZIDZIO Контрабас» – обидві стрічки з успіхом йдуть в українському прокаті.

Трагікомедію Аркадія Непиталюка «Припутні» глядачі в Торонто побачили раніше за українських – фільм вийде у прокат 28 вересня.

Документальне кіно було представлене стрічками, які отримали міжнародне визнання: «Процес» Аскольда Курова, про судову справу Олега Сенцова (спеціальний показ на «Берлінале–2017») та «Школа №3» Лізи Сміт та Георга Жено за документальною п’єсою Наталії Ворожбит про життя підлітків у понівеченій війною Миколаївці (Ґран-прі програми Generation 14+ на «Берлінале–2017»).

Дні українського кіно в Торонто було проведено в рамках роботи першого національного стенду на Міжнародному кінофестивалі в Торонто. Організаторами стали Державне агентство України з питань кіно, Посольство України в Канаді й Українське національне об’єднання в Торонто, за підтримки Інституту Св. Володимира та медіа-партнера Meest Express.

Нагадуємо, що Український стенд #20 на 42-му Міжнародному кінофестивалі в Торонто представлений в рамках TIFF Industry Сentre з 7 по 17 вересня 2017 року.

Стенд, який традиційно працює під закликом Ukraine is Your Destination, представляє актуальну інформацію про українські кінопроекти, кінокомпанії та галузеві послуги. З цією метою підготовано каталоги Ukrainian Film Industry Guide, Ukrainian Films 2016/2017 Catalogue та презентацію Discover Ukraine про можливості й переваги кіновиробництва в Україні та систему рібейтів для іноземних продюсерів, яку 10 вересня 2017 року у Торонто провели виконавчий директор Української Кіноасоціації Вікторія Ярмощук та голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

Також у рамках роботи стенду відбудеться ринковий показ фільму «Рівень чорного» Валентина Васяновича, обраного українським кандидатом на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Офіційна інформація