f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Держкіно заявляє, що Експертна комісія аналізує скетчком «Країна У» на прохання Мінкультури

04.08.2017

Телеканал ТЕТ заявляє, що стурбований тим, що члени Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно отримали завдання проаналізувати скетчком «Країна У», аби визначити, чи є цей продукт ігровим, повідомляє «Детектор медіа».

Мовник вважає, що це пов’язано із новими правилами отримання прокатних посвідчень для такого жанру як скетчком. Держкіно у свою чергу заявляє, що аналіз «Країни У» проводиться на прохання Міністерства культури України після інциденту на зйомках скечкому і пов’язаний виключно з цим конкретним випадком.

«В п’ятницю, 28 липня 2017 року, телеканал ТЕТ отримав інформацію, що Держкіно надало екстрене завдання членам експертної комісії: проаналізувати скетч-шоу "Країна У" з метою корегування жанру та отримання нового статусу "кіно" та, відповідно, нового ліцензування. Ми не схильні вбачати в такій дивній позиції політичний підтекст, але іншого пояснення подібній позиції не знаходимо», – йдеться у заяві, яку розповсюдила прес-служба каналу ТЕТ.

«Це дуже дивне рішення. "Країна У" – програма українського виробництва, яка вже не перший рік в ефірі. Чому саме зараз постало питання її "перекваліфікувати"? Якщо рішення по ТЕТу буде ухвалено, чи означає це, що те ж саме стосуватиметься каналів СТБ, НЛО та інших, хто активно використовує скетч-шоу та відносить їх, як і решта світу, до жанру «програми», які не потребують отримання прокатного посвідчення?» – заявила генеральна продюсерка каналу Вікторія Левченко.

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до першого заступника голови Держкіно Сергія Неретіна.

«Така заява каналу ТЕТ – це довільна інтерпретація факту, чисті здогадки. А факт наступний: до Держкіно звернулося Міністерство культури, і я можу це підтвердити, показавши відповідні листи, з проханням, визначити, чи є скетчком "Країна У" ігровим за жанром фільмом чи ні. Підставою для цього звернення став інцидент, коли під час зйомок одного з епізодів скетчкому в Національному музеї "Пирогово" згоріла хата. Положення музею не дозволяє проводити зйомки ігрових стрічок на території "Пирогово". І власне, це єдине прохання Мінкульту до Держкіно, оскільки в нас функціонує відповідна комісія, – визначити, чи є епізоди з "Країни У" ігровими чи неігровими, а також, чи є це телесеріалом за жанром, чи фільмом, чи телепередачею», – пояснив Сергій Неретін.

За його словами, експертам розіслані два запитання: прохання визначити, «Країна У» – це серіал чи телепрограма, і чи містить скетчком ігрові сцени чи ні. Він зазначив, що до Експертної комісії при Держкіно входять люди, які неодноразово довели свою фахову спроможність, і Держкіно ніяк на них в цьому питанні не тисне.

«Держкіно діє у даному випадку виключно на прохання Мінкульту, а не з метою, як стверджує канал ТЕТ, перегляду умов надання прокатних посвідчень. Тобто ніяких змін для ринку не передбачається. У даному випадку мова про прокатні посвідчення взагалі не йде», – сказав Сергій Неретін.

Висновки експертів будуть відправлені до Міністерства культури України.

«Детектор медіа», 31 липня 2017 року