f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

28 липня завершується приймання заявок до каталогу українських документальних фільмів

28.07.2017

28 липня 2017 року завершується приймання заявок проектів до третього видання каталогу українських документальних фільмів, продакшн-компаній, студій, кінофестивалів та дистриб'юторів неігрового кіно, який готує до випуску Docudays UА.

До каталогу ввійдуть фільми та кінопроекти 2016–2018 років випуску, а також роботи, що перебувають зараз на етапі розробки й виробництва. Важливо, аби Україна була зазначена як країна виробництва (основна чи як копродукція). Для подання свого фільму необхідно заповнити анкету та надіслати разом із додатковими матеріалами на вказану в анкеті адресу.

Також Docudays UA запрошує незалежні продакшн-компанії, продюсерів, кіно- та телестудії, які займаються виробництвом документального кіно, постпродакшн-студії, кінофестивалі та дистриб’юторів неігрового кіно в Україні подати інформацію про себе. Для цього необхідно заповнити анкету та надіслати на вказану в анкеті адресу.

Які фільми та проекти шукає Docudays UA?

До каталогу ввійдуть фільми й проекти креативної документалістики. Роботи, у яких автори творчо працюють із формою, експериментують, однак зрозумілі глядачеві та мають важливе соціальне повідомлення. До каталогу включено як короткометражні, так і повнометражні роботи.

Креативна документалістика

Docudays UA завжди фокусувався на креативних документальних фільмах. Важливий погляд автора. Документаліст – художник, а не журналіст. Там, де журналіст має на меті представити реальність настільки об’єктивно, наскільки це тільки можливо, художник прагне передати власну ідею. Закони журналістики не збігаються із законами документалістики. Неігровим фільмам притаманні інші критерії якості.

Зміст

Кожен гарний документальний фільм своєчасний, рефлексує й аналізує зміни в соціумі, події місцевого та світового масштабів. Однак Docudays UA не чекає репортажу з місця подій, художник – це той, хто тримає люстро, у якому відображується наш cвіт.

Форма

У гарному документальному фільмі форма не менш важлива за зміст. Docudays UA насамперед цікавлять фільми з авторським почерком. Байдуже, чи буде фільм змонтований із хронікальних кадрів, знятий на мобільний телефон або високотехнологічну камеру RED. Щороку фестиваль відкриває нові імена молодих талановитих українських документалістів. На Docudays UA–2016 за інноваційність було відзначено режисера Юрія Грицину – фільм «Варта 1. Львів. Україна». У 2017-му головний приз національного конкурсу отримала Анастасія Максимчук за фільм «Укриття».

Комунікація

Гарний документальний фільм апелює до глядачів. Документальні стрічки змушують думати, ставити запитання, дискутувати.

Баланс

Docudays UA показує не тільки глядацькі хіти і не зосереджується винятково на соціально значимих фільмах, а шукає рівновагу між змістом, формою й комунікацією, і це – запорука успішного фестивалю. За такими критеріями будуть обирати фільми та проекти для третього видання каталогу української документалістики.

Дедлайн

Заявки приймають до 28 липня 2017 року (23:59 за східноєвропейським часом).

Далі анкети розглядатиме Відбірковий комітет фестивалю. 8 серпня 2017 року всі заявники будуть проінформовані щодо результатів відбору.

Видання каталогу відбувається за підтримки Державного агенства України з питань кіно та Посольства Швеції в Україні.

За офіційною інформацією