f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Римма Зюбіна виступає проти того, щоб російські актори знімалися в Україні

26.07.2017

Українська акторка Римма Зюбіна відмовилася від зйомок в російських проектах, але пропозиції про зйомки в Україні до неї також не надходять. Водночас, за її словами, українські продакшни запрошують на зйомки в Україну акторів з Росії, інформує «Детектор медіа».

Про це Римма Зюбіна розповіла в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Акторка сказала, что майже не знімається зараз. «Не дивлячись на те, що в мене особлива нагорода фестивалю Мангейм – Гейдельберг (за роль у фільмі «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка. – НСКУ), і що в Одесі ми приз отримали, і що є приз журі в Мумбаї, і «Золоту дзиґу» я отримала. В мене за останні півроку було лише три знімальних дні. Зокрема в продовженні серіалу «Гвардія» я знімалась», – повідомила вона.

Римма Зюбіна нагадала, що не знімається в російських проектах.

«20 березня [2014 року], одразу після анексії Криму, я відмовилася зніматися в російських проектах. Я була першою українською акторкою, яка це зробила», – сказала вона.

За словами акторки, російські артисти запрошуються на головні ролі в серіалах, які знімаються в Україні.

«Але росіяни знову приїжджають в Україну, їхні візити припинилися хіба що на півроку в 2014 році. Сьогодні вони грають в головних ролях в серіалах, які знімаються для українських телеканалів. Про це всі мовчать, але знову наші актори на других і третіх ролях. І я не знаю, скільки ще крові має пролитися в цій країні і скільки «майданів» відбутися, щоб щось змінилося. На мій погляд, все, що пропонується сьогодні росіянами – це просто принизливо», – зазначила Римма Зюбіна.

з 14 по 22 липня 2017 року Римма Зюбіна була членом журі Міжнародної конкурсної програми 8-го Одеського кінофестивалю. На церемонії закриття фестивалю вона з’явилася на червоній доріжці фестивалю в дизайнерській сукні із закликом звільнити політв'язня Кремля українського режисера, кримчанина Олега Сенцова.

На чорній сукні дизайнер Гоша Альтшулер зобразив кіноплівку і хештег #FreeSentsov.

«На всіх кінофорумах світу, на всіх кінофестивалях категорії «А» про це говорять, закликають до свободи Сенцова. Хтось про це говорить текстами зі сцени, хтось розміщує таблички #FreeSentsov, – сказала пані Зюбіна. – Кожен раз, коли я стою на майданчику, коли мені там зручно, комфортно, я знаю, що є в цьому світі людина, яка повинна була бути зараз на знімальному майданчику, його місце там, але, на жаль, поки той режим не закінчиться, нічого не зміниться».

За інформацією «Детектора медіа»