f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Нацрада хоче отримувати від Держкіно оперативну інформацію про видані й скасовані прокатні посвідчення

07.07.2017

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має наміри звернутися до Державного агентства з питань кіно, щоб воно оперативно інформувало Нацраду про видані та скасовані ним прокатні посвідчення на фільми й серіали, інформує «Детектор медіа».

Таку пропозицію висловив член Нацради Сергій Костинський на засіданні регуляторного органу 18 травня 2017 року, коли розглядалося питання призначення перевірки телеканалу «Україна» щодо показу серіалу «Я дарую тобі щастя».

Нацрада планувала призначити перевірку, оскільки телеканал «Україна» показав серіал «Я дарую тобі щастя», прокатне посвідчення на який було анульовано в листопаді 2016 року, коли Держкіно з’ясувало, що це не український серіал, як заявляв правовласник, а продукт спільного виробництва.

На засіданні Нацради 18 травня 2017 року директор юридичного департаменту ТРК «Україна» Євген Буцан повідомив, що прокатне посвідчення на цей серіал дійсно було анульовано, після чого правовласник надав Держкіно додаткову інформацію, спираючись на яку Держкіно знову видало прокатне посвідчення з уточненою інформацією. Таким чином, телеканал показував серіал, маючи чинне прокатне посвідчення.

Голова Нацради Юрій Артеменко запропонував колегам взяти інформацію до відома та не призначати перевірку. Всі з ним погодилися. А Сергій Костинський запропонував звернутися до Держкіно, щоб отримувати звідти оперативну інформацію про видані й скасовані прокатні посвідчення.

Нагадаємо, напередодні старту показу серіалу «Я дарую тобі щастя» «Детектор медіа» звернув увагу на схожість цього серіалу на вироблений у Росії в 2015 році серіал «Солнце в подарок». Під час засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів Держкіно в листопаді 2016 року продюсер компанії-правовласника «ЕйБіСі Фільм Україна» Віталій Сіренко повідомив, що «Я дарую тобі щастя» і «Солнце в подарок» – це дійсно ідентичні версії одного й того самого серіалу. Він був запущений у виробництво в середині 2015 року. «Солнце в подарок» отримало прокатне посвідчення в Росії 6 червня 2016 року.

У процесі обговорення з’ясувалося, що на території України знімалося приблизно 60-70% серіалу, решта – в Росії. Сцени в Україні знімала українська знімальна група, в Росії – російська, а розходження в титрах між українською та російською версіями відбулося через «певні умови продажу серіалу на території Росії», а також те, що не всі учасники знімального процесу хочуть фігурувати в титрах в обох країнах. Актори в серіалі знімалися російські, але частково їх оформлювали через польську юридичну особу ABC Film sp. z o.o. задля мінімізації податків. За словами представників продакшну, в документах на видачу прокатного посвідчення для «Я дарую тобі щастя» вони помилково вказали країною виготовлення лише Україну, хоча фактично це копродукція.

Експертна комісія вирішила, що оскільки продакшн сам визнав помилку в документах, то видане на їх підставі прокатне посвідчення слід анулювати. В свою чергу, продакшн може повторно подати для отримання прокатного посвідчення вже правильні документи.

Мар’яна Закусило, «Детектор медіа», 19 травня 2017 року