f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

У Києві відбувся Міжнародний кінофестиваль KieVino

20.06.2017

9 та 10 червня 2017 року у Києві відбувся Міжнародний кінофестиваль короткометражних фільмів KieVino.

Конкурсна програма фестивалю складалася із 7 фільмів:

  • «Бамбуль», реж. Саймон Остерман (2015 / ігровий / Німеччина),
  • «Декороза», реж. Енріке Булео (2016 / ігровий / Іспанія),
  • «Холодильник», реж. Максим Сухарєв (2016 / ігровий / Україна),
  • «Медея», реж. Миколай Засєєв (2017 / ігровий / Україна),
  • «Скрабл», реж. Крістіан Сульсер (2014 / ігровий / Швейцарія),
  • «Сни Едіпа», реж. Олена Єфименко (2016 / ігровий / Україна),
  • «Кінець», реж. Нікіта Лиськов (2016 / анімаційний / Україна).

9 червня показ семи фільмів конкурсної програми фестивалю відбувся на Оболоні у кінотеатрі просто неба «Park Cinema Kiev», розташованому у парку «Наталка». Більше 300 глядачів переглянули фільми та зробили свій вибір, взявши участь у голосуванні.

Натомість, 10 червня у виставковому центрі «Галерея АртПричал» на березі Дніпра перегляд і обговорення фільмів конкурсу відбувся за участі понад 50 кінопрофесіоналів.

Перед переглядом кожен фільм був представлений або режисером, якщо він був присутній, або членом відбіркової комісії, а вже після перегляду кіноексперти та усі присутні в залі мали нагоду разом з модераторами Ларою та Євгеном Мазурами обговорити фільми.

У дискусії брали участь: 

  • Олександр Гусєв, кінокритик, програмний директор фестивалю KieVino, голова журі Міжнародного кінофестивалю у Марганці, 
  • Максим Черних, кінознавець, куратор кіноклубу «Без попкорну»,   
  • Олена Дем’яненко та Дмитро Томашпольський, режисери, сценаристи, продюсери,
  • Сергій Васильєв, кінокритик, редактор сайту Національної спілки кінематографістів України,
  • Дар’я Бадіор, редактор відділу культури видання Lb.ua,
  • Надя Заварова, кінокритик, редактор кінорозділу Cultprostir.ua,
  • Ігор Грабович, кінокритик,
  • Олена Чиченіна, кінокритик.

А також: кінооглядач Марія Мурадханян, телевізійний продюсер на телеканалах «Новий Канал» та СТБ Олексій Гладушевський, актори Римма Зюбіна, Олексій Тритенко, Катерина Гулякова, Аліна Костюкова, Сергій Авакян, телеведучий компанії «Телеканал “Україна”» В’ячеслав Соломка, режисери Олег Філіпенко, Павло Остріков, Олександр Навроцький та багато інших людей, пов’язаних з кіно.

Фільми викликали різні реакції, які іноді переростали в палкі дискусії. Кожна робота вражала по-своєму, і вже після перегляду усі присутні мали змогу проголосувати за найкращий фільм фестивалю.

Переможцем у номінаціях «Найкращий фільм за думкою глядачів» та «Найкращий короткометражний фільм» став швейцарський короткометражий фільм «Скрабл» режисера Крістіана Сульсера та продюсера Бьорна Хартеля.

Програмний директор фестивалю, кінокритик Олександр Гусєв висловив своє враження після оголошення переможців: «Рідкісна одностайність, проявлена кінематографічною аудиторією і непрофесійними прихильниками прекрасного, свідчить, що Крістіан Сульсер зумів у своїй картині поєднати доступність і виразність з вишуканістю, сплести воєдино трагічне і смішне, зробити драму своїх героїв зрозумілою і близькою для кожного глядача».

Два українських фільми були відзначені партнерами фестивалю.

Стрічка «Медея» режисера Миколи Засєєва та продюсера Олексія Гладушевського отримала Сертифікат на безкоштовну розсилку на 20 міжнародних фестивалів від Letter To Fest, компанії, що опікується кінофестивальною дистриб’юцією.

«Ми вибирали серед українських фільмів, їх було всього 4 в конкурсі. Фільм «Медея» майже ніде не був показаний. Це своєрідно подана історія, яка може бути цікавою фестивалям», – прокоментували своє рішення Марина та Оксана Артеменки, засновники Letter To Fest.

Арт-кафе «Ш.О.?!» підготувало романтичну вечерю на двох за друге місце у глядацькому голосуванні. Приз отримала кіногрупа фільму «Холодильник» режисера Максима Сухарєва та продюсера Марини Трасковської.

Також в рамках церемонії нагородження були вручені призи українським переможцям МКФ у Марганці, який відбувся 6 та 7 травня 2017 року.

Нагороду Найкращому національному фільму отримав режисер фільму «Шість поверхів» Олександр Навроцький. А режисер фільму «Голден лав» Павло Остріков отримав нагороди Найкращому фільму за думкою глядачів та Особливу відзнаку журі.

За офіційною інформацією