f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Автори анімаційного фільму «Причинна» представили Держкіно готову стрічку

19.06.2017

Автори анімаційного фільму «Причинна» за однойменним твором Тараса Шевченка представили Державному агентству України з питань кіно готову стрічку.

Анімаційна стрічка режисера та автора сценарію Андрія Щербака (художній керівник – Олена Касавіна) стала одним із переможців Восьмого конкурсного відбору кінопроектів Держкіно та отримала 100% державне фінансування у розмірі 4 312 800 грн. Художником-постановником стрічки є також Андрій Щербак, продюсером картини виступив Геннадій Кофман. Виробництво стрічки здійснила кінокомпанія «Магіка-фільм».

«Причинна» – це фільм-спів. Тихий спів, що переходить у шепіт надії та любові. Автори фільму намагаються донести до глядача ідею, що любов не терпить насилля і жорстокості, і здатна подолати навіть смерть. Померти для закоханих є кращим вибором, ніж жити з війною у серці: краще стати Явором і Калиною і не бачити людського буття, але бути разом у природній тиші. Завдяки народним пісням фільм отримав надзвичайну глибину почуттів, простоту і реалістичність. Унікальність стрічки полягає в експериментальному поєднанні традиційної анімації із нестандартними прийомами відео-арту та звуко- й відеоінсталяцій. 

Сьогодні Україна проживає, можливо, один із найважливіших періодів сучасної історії. Тема війни, що наскрізно проходить крізь фільм «Причинна», є актуальною для багатьох українців. Війна завжди приносить втрати, вона забирає життя в прямому і переносному сенсі. Ми втрачаємо найдорожче – близьких людей, а з тим і відчуття змістовності та волі до життя. Цей проект є дуже важливим для всієї команди, проте надзвичайно особистим стрічка є для автора сценарію та художника-постановика фільму Андрія Щербака: «Я родом з Луганська. Війна забрала в мене та моєї родини дім, який залишився тільки в дитячих спогадах, віддалила колись близьких людей».

Голова Держкіно Пилип Іллєнко привітав творців фільму та зазначив: «Фільм має великий потенціал для  представлення не лише на кінофестивалях та каналах телебачення, але й гідний репрезентувати Україну під час багатьох мистецьких та культурних заходів».

З 12 по 17 червня 2017 року анімаційну стрічку «Причинна» представлено на Українському стенді на кіноринку MIFA Market Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів в Ансі (Франція).

Крім того, цього року журнал «Фокус» представляє анімаційний фільм Андрія Щербака «Причинна» у своєму традиційному щорічному арт-проекті.

Офіційна інформація