f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

20 квітня у кінопрокат вийшли два вітчизняні документальні фільми

20.04.2017

20 квітня 2017 року в український кінопрокат вийшли два вітчизняні документальні фільми – стрічка Станіслава Гуренка «Dustards» про мотоподорож Україною та стрічка Олени Мошинської «Справа "Рифи"» про обставини арешту, ув’язнення та звільнення патріарха Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого.

Документальна стрічка Станіслава Гуренка «Dustards» демонструється в Україні у кінотеатрах мережі «Мультиплекс».

Фільм розповідає історію друзів, які вирішили вирушити в подорож Західною Україною на своїх «байках». Окрім героїв повноправними «акторами» стали чотири мотоцикли: Honda 1982 року, Yamaha 1978 року, BMW 1986 року і Honda 1985 року випуску. Саундтреком до фільму стала пісня The Road, виконана Sasha Boole у стилі інді-фольк.

«П’ять днів безперервних цілодобових зйомок у природних умовах, без дублів, без репетицій, маючи лише маршрут, – завдання не з легких. Ми знімали, сидячи на дверях багажника машини, що їде на швидкості 100 км/год, з квадрокоптера, з порома... Сумарно за поїздку (не рахуючи матеріалу, знятого в Києві) було знято близько 7 тисяч дублів, це приблизно 5 годин чистого матеріалу. Події, показані у «Dustards», – це діалог людини з природою, а також міркування про цінність чоловічої дружби, про вибір і про те, що подорож, навіть найкоротша, міняє тебе назавжди», – розповів режисер Станіслав Гуренко.

Фільм знято студією Red Glass. Продюсер – Яна Алтухова, співпродюсер – Олександр Каменець. Тривалість стрічки 56 хвилин.

Документальна стрічка Олени Мошинської «Справа "Рифи"» демонструється у київському кінотеатрі «Жовтень».

Фільм охоплює період з 1939 по 1963 роки, приділяючи особливу увагу історичним подіям та визначним особистостям того періоду та їх впливу на долю патріарха Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого. Героями фільму стали Папа Іван ХХІІІ, президент США Джон Кеннеді, генеральні секретарі ЦК КПРС Йосип Сталін та Микита Хрущов.

Назву стрічці дала агентурна справа «Рифи», яка зберігається в архіві СБУ України. В 33 томах справи докладно задокументовано як радянська влада розробляла та втілювала в життя план знищення Української греко-католицької церкви та її глави Йосифа Сліпого. Ці документи, які радянська репресивна система дбайливо збирала та зберігала, стали основою фільму.

Також до стрічки увійшли свідчення учасників та очевидців подій, коментарі істориків з України, Італії, США, унікальні кадри кінохроніки, які знімальна група розшукала в українських та іноземних кіноархівах.

Робота над фільмом розпочалася в 2015 році, зйомки проходили в Україні, Італії та США. «Справу "Рифи"» було знято студіями «Sсreen Media Ukraine» та «Живе production». Продюсер Павло Казанцев. Тривалість стрічки 1 година 45 хвилин.

Рецензію Сергія Тримбача на фільм «Справа "Рифи"» читайте тут>>>.

Власна інформація НСКУ