f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

28 березня на Docudays UA: що варто відвідати цього дня

28.03.2017

Коротко про найцікавіші заходи фестивалю Docudays UA 28 березня 2017 року.

Фестивальний день на Docudays UA традиційно розпочнеться з ранкової кави з режисерами та правозахисниками. Щодня, починаючи з 26 березня, режисери, чиї фільми були показані напередодні в конкурсах DOCU/ПРАВА, DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА, а також учасники правозахисної програми RIGHTS NOW! спілкуватимуться з глядачами в неформальній обстановці на третьому поверсі Будинку кіно.

#HumanRightsTalk

Тема ранкової зустрічі: «Робота правозахисників в місцях несвободи». Про це говоритимуть Анастасія Клюга, співробітниця Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, та Марина Гоменюк, представниця громадської організації «Україна без тортур». Модерує Маргарита Тарасова, Центр інформації про права людини.

Іґор Блажевіч. Як запустити фестиваль із місією

Будинок кіно | Зелена зала | 14:00

У рамках DOCU/КЛАС запрошуємо на зустріч із правозахисником Іґорем Блажевічем, присвячену питанню, як фільми та кінопокази допомагають загоїти глибокі соціальні рани. Іґор Блажевич є засновником та директором одного з найбільших в Європі кінофестивалів про права людини One World. З 2016 року співпрацює з Центром громадянського суспільства у Празі на посаді голови програми «Переходи» (Transitions Program).

Вплив воєнних дій на довкілля та людину

Будинок кіно | Біла зала | 16:00

Спільно з МБО «Екологія – Право – Людина» правозахисна програма RIGHTS NOW! презентує дискусію про екологічні загрози внаслідок воєнного конфлікту на сході України.

Неправильні елементи

Кінотеатр «Київ» | Синя зала | 17:00

Гучний документальний дебют «Неправильні елементи» розпочав свій фестивальний марафон у Каннах. Його режисер Джонатан Літтелл – автор не менш відомого роману «Благодійниці» та володар Гонкурівської премії – зацікавився нещодавніми трагічними подіями в Уганді. Там під час затяжної громадянської війни так звані партизанські загони викрадали дітей та, накачуючи наркотиками, учили «вбивати ворогів». Війна поступово вщухає, проте за умовами реабілітаційної програми психологічно понівечені молоді люди змушені повертатися жити до колишніх осель, де мешкають також їхні колишні жертви.

Ґулістан – земля троянд

Кінопанорама | Велика зала | 17:00

У пошуках подруги дитинства Ґулістан Зайне Акйол, молода канадська режисерка курдського походження, мандрує до Курдистану, де зустрічає сильних, мудрих та красивих жінок, які не бояться смерті всупереч наступам Даеш (як вони називають так звану «Ісламську державу»). Курдські повстанки вправно розбирають та чистять зброю, влучно стріляють у ворога, невтомно тренуються. Проте головне в їхній подорожі до свободи це те, як вони її мислять, а отже й творять.

Повзучий сад

Будинок кіно | Синя зала | 18:00

У програмі HOMO SCIENCE це справжня втіха для всіх естетів-натуралістів від британських режисерів Тіма Ґребгема й Джаспера Шарпа. З одного боку, це спроба спостереження за нереальним світом чи не найунікальніших організмів, що вправно ховаються від нашого неозброєного погляду. З іншого – «Повзучии? сад» у заколисаній під музику Джима О’Рурка атмосфері звертається до самого явища кінематографа, яке, спотворюючи реальність, одержує змогу досліджувати справжню природу речей.

Офіційна інформація