f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Законопроект про мовні квоти для ТБ готовий до голосування у Верховній Раді

13.03.2017

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що законопроект щодо збільшення частки україномовного продукту в телеефірі України готовий до голосування в парламенті, повідомляє «Детектор медіа».

У лютому 2017 року народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар (обидва – «Народний фронт») подали доопрацьований законопроект №5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який запроваджує на телебаченні обов’язкові 75% квоти передач і фільмів українською мовою.

«Цілковито поділяю позицію Президента – українське телебачення має бути українским і україномовним. Сподіваюся в найближчі два тижні парламент розгляне і пидтримає у першому читанні наш з Миколою Княжицьким та Оленою Кондратюк законопроект про 75% української мови в телеефірі», – написала Вікторія Сюмар у своєму Facebook

Голова Комітету свободи слова також зазначила, що ініціювати додаткового нічого не треба: «Над проектом працювали останні півроку. І він абсолютно технологічний та враховує всі особливості ТБ-індустрії».

Водночас вона зазначила, що готова підтримати і законопроект «Про державну мову», який регулює норми української мови не тільки у ЗМІ, а й у всіх сферах життя держави.

«Якщо буде воля парламенту, я також підтримаю законопроект Про державну мову, який передбачає 90% української мови. 75% можуть бути перехідним компромісом, але точно історичним кроком у реаліях, коли деякі українські канали російськомовні на 90%», – написала вона.

9 березня 2017 року під час церемонії вручення Національної премії імені Тараса Шевченка, президент України Петро Порошенко заявив, що планує запропонувати Верховній Раді запровадити квоти української мови в ефірах телеканалів.

За інформацією «Детектора медіа»