f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

2 березня розпочинається 6-й Фестиваль американського кіно «Незалежність»

02.03.2017

2 березня 2017 року в Києві за підтримки Посольства США в Україні стартує 6-й Фестиваль американського кіно «Незалежність», який стане ще однією віхою в низці подій, присвячених святкуванню 25-річчя дипломатичних відносин між Україною та США.

З 5 по 7 березня 2017 року документальна програма фестивалю буде показана в Харкові.

Як і в попередні роки, в Києві фестиваль представить глядачам різнопланову добірку документальних та ігрових фільмів, що яскраво відображають тенденції американського незалежного кіно.

У документальних фільмах фестивалю, ретельно відібраних експертами американської ініціативи «American Film Showcase», за традицією піднімаються гострі питання, які хвилюють зараз не тільки американське суспільство.

Як вирішувати міжнародні суперечності в суді, а не на полі бою? У фільмі «Встати, суд іде!» (All Rise) cім студентів-юристів з різних країн беруть участь у найбільшому в світі конкурсі змодельованих судових процесів від Організації Об'єднаних Націй. Режисери фільму Джеффрі Сондерс і Джей Шапіро стануть гостями фестивалю, особисто представлять фільм у Києві та Харкові, дадуть відповіді на питання глядачів і проведуть майстер-класи.

Охоплюючи всю земну кулю, найнебезпечніші чорні ринки світу, стрічка «Перегони на вимирання» (Racing Extinction) Луї Сахойоса демонструє приголомшливі картини природи, і в той же час шукає відповідь на питання як захистити рідкісні види навколишнього середовища від масового зникнення.

Особистісний погляд на труднощі життя біженців у фільмі «Салям, сусіде» (Salam Neighbor) Зака Іграссі та Кріса Темпла на прикладі реальних історій людей, які знаходяться в другому за величиною в світі таборі для біженців на кордоні Йорданії з Сирією, дає можливість відчути сусідську любов до людей, які перебувають в умовах кризи.

Як реалізувати потенціал учнів, яких система вважає загубленими? «Погані діти» (The Bad Kids) Кіта Фултона та Луіса Пепе – документальний фільм-спостереження, хроніка місії одного незвичайного директора школи.

Фемінізм і релігія. Героїні фільму «Радикальні чорниці» (Radical Grace) Ребекки Періш кидають виклик патріархальній системі, борючись за релігійне рівноправ'я жінок, і зрештою завойовують серце папи Франциска.

Дивовижна розповідь на тлі чудових пейзажів американського Заходу – роад-муві «Без клейма» (Unbranded) Філліпа Берибея про чотирьох молодих ковбоїв, які реалізували свою ексцентричну ідею видресирувати стадо диких мустангів і проїхати на них верхи 3000 миль від Мексики до Канади через дикі місця американського Заходу.

Ігрова програма фестивалю представить володаря трьох премій «Оскар» за «Найкращий фільм», «Найкращий чоловічу роль другого плану» і «Найкращий адаптований сценарій» «Місячне сяйво» (Moonlight) Баррі Дженкінса – історію в трьох частинах про життя афроамериканця Широна: дитини, підлітка і дорослого чоловіка з небезпечного району Маямі.

А також володаря двох премій «Оскар» за «Найкращу чоловічу роль» і «Найкращий оригінальний сценарій» «Манчестер біля моря» (Manchester By The Sea) Кеннета Лонергана про зворушливу історію нелюдимої людини, яка після смерті старшого брата, змушена повернутися додому, щоб доглядати за своїм племінником і розібратися зі складними відносинами зі своєю сім'єю і суспільством, в якому вона народилася і виросла.

Виконавиця головної ролі іншого фільму програми – «Лавінґ» (Loving) Джеффа Ніколса – Рут Неґґа була номінована на премію «Оскар» в категорії «Найкраща жіноча роль» за яскраву гру в екранному втіленні реальної історії подружжя Лавінґів, яких засуджували до тюремного ув'язнення за вступ у межрасовий шлюб.

Чудова Сьюзен Сарандон в ліричній комедії «Причепа» (The Meddler) Лорін Скафарії з тонким гумором розповідає історію матері, яка вирішує переїхати слідом за дочкою в Лос-Анджелес в надії почати нове життя.

І ще один номінант на «Оскар» в програмі Фестивалю – новий фільм Тома Форда («Самотній чоловік») – «Під покровом ночі» (Nocturnal Animals), володар премії «Золотий глобус», з Емі Адамс і Джейком Джилленголом – про таємниці минулого, які вважалися надійно вкритими.

Всі фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.

В рамках фестивалю американського кіно «Незалежність» буде діяти творча лабораторія для молодих митців «Інді ЛАБ». Учасники курсу будуть працювати над короткометражним фільмами тривалістю 5-10 хвилин, відвідувати групові семінари та індивідуальні консультації.

Фестиваль пройде в Києві з 2 по 6 березня 2017-го в кінотеатрі «Київ».

У Харкові з 5 по 7 березня 2017-го в просторі FABRIKA.SPACE буде представлена документальна програма фестивалю.

Детальніше про програму, гостей, розклад показів і майстер-класів дивіться на сайті aiffua.com.

Квитки на покази у Кієві у продажу тут>>>.

За офіційною інформацією