f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Китай зацікавлений у розвитку взаємин із Україною у сфері кіновиробництва

09.02.2017

8 лютого 2017 року в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбулася зустріч із делегацією Головного державного управління Китайської Народної Республіки із питань преси, друку, радіомовлення, кінематографії і телебачення.

Українську сторону представляли голова регуляторного органу Юрій Артеменко, член Національної ради Валентин Коваль та очільники провідних вітчизняних виробників теле- і кінопродукції.

Китай зацікавлений у розвитку двосторонньої співпраці з Україною в гуманітарній, урядовій, освітній сферах і зокрема у галузі телебачення і радіомовлення, повідомив під час зустрічі заступник міністра Головного державного управління КНР із питань преси, друку, радіомовлення, кінематографії і телебачення Чень Тінья.

«Китайський уряд приділяє велику увагу співпраці в гуманітарній сфері, у тому числі телерадіомовлення, бо це зміцнює дружбу між народами», – сказав він. Пан Тінья нагадав, що 2011 року вже була підписана угода про співробітництво з Державним комітетом телебачення і радіомовлення, однак нині китайська сторона прагне розширити практичну співпрацю у сфері виробництва фільмів і програм для радіо й телебачення, аби вона була більш ґрунтовною і взаємовигідною. Така співпраця може полягати в розвитку взаємин між телеканалами, персоналом і кореспондентами, в спільному виробництві фільмів, вистав, анімаційного продукту, обміні програмами і проектами, а також технічним досвідом.

Голова Національної ради Юрій Артеменко зауважив, що вітчизняна медіа-індустрія дуже зацікавлена у поглибленні відносин із китайським партнерами, оскільки Китай – велика за потенціалом і значною мірою незвідана для нас країна.

Для того, щоб перемовини проходили у практичному руслі, представники деяких українських виробників телевізійної і кінопродукції висловили свої пропозиції щодо реальних кроків і проектів, які можна було б реалізувати у процесі розвитку стосунків зі своїми китайськими колегами.

Також представники української індустрії запросили Китай до участі у великому медіа-форумі, що збирає представників із різних країн світу, – Kyiv Media Week.

Зокрема, виконавчий директор Української кіноасоціації Вікторія Ярмощук, представляючи інтереси членів асоціації, обговорила необхідність підписання Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Україною та КНР і надання українським фільмам квоти у кінопрокатному ринку КНР.

Зі свого боку пан Чень Тінья запросив українську сторону відвідати з візитом Китай, під час якого можна було б докладніше ознайомитися із роботою китайських засобів масової інформації та кіновиробників. 

У планах делегації Головного державного управління КНР із питань преси, друку, радіомовлення, кінематографії і телебачення зустріч із головою Державного комітету телебачення і радіомовлення, візит до Національної суспільної телерадіокомпанії України та студії Film.UA. Заплановані і зустрічі із керівництвом Міністерства культури та Державного агентства України з питань кіно. 

Нагадаємо, що у вересні 2016 року в рамках Першого культурного Експо у КНР міністр культури України Євген Нищук та міністр культури КНР Ло Шуган обговорили питання культурного співробітництва між країнами, в тому числі питання інвестицій у сфері кінематографії.

Натомість Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством України з питань кіно та Головним управлінням преси, публікацій, радіо, кіно та телебачення Китаю у сфері спільного кінофиробнитцва було парафовано понад три роки тому, 18 жовтня 2013 року, в Пекіні.

Підписання Меморандуму мало відкрити шлях до розробки двосторонньої міжурядової угоди, про яку 8 лютого 2017 року завела мову виконавчий директор Української кіноасоціації Вікторія Ярмощук на зустрічі із китайською делегацією.

Власна інформація НСКУ