f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

В Афінах відбулася друга частина проекту See Ukraine

18.12.2016

З 9 по 11 листопада 2016 року в Афінах відбулася друга частина проекту «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом» (See Ukraine), інформує Docudays UA.

Нагадаємо, що у травні фестиваль був призупинений через мітинг, організований проросійськими силами, які назвали себе «грецькими антифашистами». 13 травня 2016 року, у ніч перед відкриттям, менеджери Exile Room, головної фестивальної локації в Греції, відмовилися проводити фестиваль на своїй території, злякавшись заклику радикальних угрупувань зібратися на акцію протесту під стінами закладу. В екстреному порядку фестиваль був перенесений на територію Посольства України в Греції.

Кілька місяців команда фестивалю за підтримки Асоціації української діаспори «Українсько-грецька думка» шукала безпечну локацію в Афінах. Зрештою, фестиваль був організований на території культурного центру Webster University.

До програми ввійшли «Українські шерифи» Романа Бондарчука та «Жива ватра» Остапа Костюка. Після показів глядачі мали змогу обговорити фільми з героями та авторами стрічок. Окрім того, відбулася дискусія «Чи можлива демократія в часи війни?» за участі української правозахисниці Олександри Матвійчук та грецького журналіста Ніка Фрагкакіса.

«Під час подорожей у рамках проекту See Ukraine мені завжди найцікавіше спостерігати за дискусіями після фільмів та виступами експерток і експертів на публічних обговореннях. В Афінах, наприклад, після показу «Українських шерифів» Романа Бондарчука найбільше обговорювали те, як документальні фільми, що показують проблемні сторони життя в країні, актуалізують роботу над вирішенням цих проблем.

Бурхливу реакцію з боку аудиторії також викликала дискусія «Чи можлива демократія в часи війни?». Слухачки й слухачі сперечалися про те, що більше потрібно Україні зараз – розбудова нації чи побудова громадянського суспільства, у якому дотримуються прав людини незалежно від мови, кольору шкіри, національності, релігії, ґендерної приналежності чи сексуальної орієнтації. Вірю в те, що заради таких дискусій і потрібно організовувати подібні проекти», – поділилася враженнями Юлія Сердюкова, координаторка проекту «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом».

На фото – учасники дискусії «Чи можлива демократія в часи війни?»: Інга Короткевич (перекладачка), Нік Фрагкакіс (журналіст), Галина Маслюк (модераторка), Олександра Матвійчук (правозахисниця), Марина Шкурова (перекладачка). Світлина Юлії Сердюкової

За інформацією Docudays UA