f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Оголошено склад відбіркової ради конкурсу «WARSCAPE»

15.12.2016

Міжнародний конкурс «WARSCAPE» («Воєнні ландшафти»), до участі у якому запрошено режисерів із проектами документальних фільмів про тривалі наслідки конфліктів для цивільного населення в Євразії, оголосив склад відбіркової ради.

До складу ради увійшли три експерт(к)и, які оберуть до 6 проектів, автор(к)и яких будуть запрошені на Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у 2017 році:

  • консультант у галузі документального кіно Туе Стін Мюллер,
  • керівник відділу комунікацій делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні Марі-Серван Дежонкер,
  • продюсерка документального кіно Юлія Сердюкова.

Консультант у галузі документального кіно Туе Стін Мюллер понад 20 років працював над короткометражними та документальними фільмами в Національній раді з питань кіно Данії. Автор статей для національних та міжнародних газет і журналів. Співзасновник фестивалів кіно й телебачення Balticum, Filmkontakt Nord і Documentary of the EU (Документальне кіно ЄС). Проводив навчальні курси й семінари з документалістики у понад 40 країнах. Від заснування у 1996 році до 2005 року був директором Європейської мережі документального кіно. З 2006 року працює як незалежний консультант і викладач у Данії та інших країнах Європи, а також як очільник програми Studies at Ex Oriente в Празі (до 2008 року). Голова пітчинг-комісії на фестивалі DOCSBarcelona. Програмний консультант фестивалів Magnificent7 у Белграді, DoxBox у Дамаску, DOKLeipzig та «Послание к человеку» в Санкт-Петербурзі. Викладач у школі документального кіно ZeLIG в Больцано. Куратор навчальних програм Archidoc та DocStories Black Sea. Веде блог про документальне кіно на www.filmkommentaren.dk. 

Керівник відділу комунікацій делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні Марі-Серван Дежонкер понад 15 років займається забезпеченням та поширенням поваги до норм міжнародного гуманітарного права і прав людини. Вона віддано працює над тим, щоб голос людей, які постраждали від насильства і конфліктів, був почутий. Марі-Серван має вражаючий досвід роботи в сфері права та комунікації, а також безпосередньої роботи «в полях» в контексті різних конфліктів, зокрема, на палестинських територіях, в Судані, Руанді, Шрі-Ланці та інших країнах. До приїзду в Україну вона була речницею МКЧХ в Центральній і Південній Африці щодо ситуації конфліктів і жертв насильства в цьому регіоні. Вона є авторкою численних статей, в тому числі про сексуальне насильство, дітей-солдатів, затриманих, психічні розлади та інші наслідки збройних конфліктів. Марі-Серван Джонкер – громадянка Франції та мати двох дітей. 

Продюсерка документального кіно Юлія Сердюкова прийшла у документальне кіно зі світу фотографії. Як фоторепортерка висвітлювала події на Майдані та пізніше на Сході України для німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung. Протягом останніх п’яти років продюсує документальні фільми. У 2010 році вони разом із Олександром Течинським створили незалежну продакшн-компанію Honest Fish Documentary Stories. Серед їхніх робіт є і стрічка «Все палає», що була визнана «Найкращим східноєвропейським документальним фільмом 2014 року» на фестивалі DOK Leipzig та увійшла до лонґ-лісту Європейської кіноакадемії. З 2013 року Юлія Сердюкова також працює на фестивалі Docudays UA.

Конкурс «WARSCAPE» організовано Docudays UA та Делегацією Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні. Призовий фонд конкурсу – 5000 доларів США. 

До складу відбіркової ради увійшли

Docudays UA, 15 грудня 2016 року