f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Звернення до Кабінету Міністрів з приводу призначення Голови Держкіно України

27.06.2014

"27" червня 2014 р. № 168

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Шановні панове Міністри!

    Звертаємося до Вас з проханням врахувати нашу думку під час вирішення питання призначення Голови Держкіно України.  

    Перше, на чому ми наполягаємо: новий очільник відомства не може бути з переліку тих, хто очолював в часи президентства В. Януковича громадські ради та інші формування при Держкіно.

    Друге, що викликає занепокоєння: процедура організації різних нарад, де експерти відкрито чи таємно підтримують того чи іншого кандидата. На нашу думку, перелік осіб, які мають моральне та професійне право бути запрошеними до таких обговорень, а тим більше до голосувань, повинен складатися за якимись зрозумілими та логічними принципами. До участі у таких нарадах, якщо  йдеться  про голосування та врахування голосів експертів, не можуть  запрошуватися близькі родичі претендентів та громадяни інших країн. На жаль, останні обговорення були саме такими. Крім того, більшість провідних майстрів кіномистецтва України взагалі не отримали на них запрошення.

    Третє: нам не зрозуміло, чому до участі у конкурсі не запросили всіх кандидатів, яких запропонувала НСКУ (одного кандидата  штучним чином було позбавлено можливості представити свою програму). Вважаємо, що конкурс повинен бути відкритим та прозорим, і всі ті, кому висловила довіру НСКУ, мають право брати у ньому участь.

    Наполягаємо, щоб призначення керівника державного органу, діяльність якого пов`язана з  кіномистецтвом, відбувалося з урахуванням викладених нами зауважень та духу й букви Закону, які диктують зовсім інший підхід, ніж ми спостерігали  на етапі обговорень та консультацій, які вже відбулися.

З повагою,
за дорученням секретаріату Правління НСКУ 

Голова НСКУ               Сергій Тримбач