f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Держкіно заборонило телесеріал «Я дарую тобі щастя»

07.12.2016

10 листопада 2016 року Державне агентство України з питань кіно анулювало державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування та скасувало державну реєстрацію телесеріалу «Я дарую тобі щастя».

Цього дня у приміщенні Держкіно відбулося засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно щодо телесеріалу «Я дарую тобі щастя» на предмет дотримання вимог законодавства України у сфері кінематографії, а саме на виявлення ознак поширення недостовірної інформації з метою нівелювання законодавчих вимог у сфері кінематографії.

Телеканал «Україна» розпочав показ телесеріалу «Я дарую тобі щастя» 7 листопада 2016 року, представивши його українським. Напередодні старту показу видання «Детектор медіа» звернуло увагу на схожість цього серіалу із виробленим у Росії в 2015 році серіалом «Солнце в подарок».

Зазначимо, що відповідно до норм законодавства в ефірі українських телекомпаній не можуть бути показані серіали і фільми, вироблені в Росії пізніше 1 січня 2014 року.

Держкіно у відповідь на запит «Детектора медіа» уточнило, що прокатне посвідчення серіалу «Я дарую тобі щастя» було видано 9 вересня 2016 року і оформлено на компанію «ЕйБіСі Фільм Україна».

Як пояснив на засіданні 10 листопада членам комісії продюсер «ЕйБіСі Фільм Україна» Віталій Сіренко, «Я дарую тобі щастя» і «Солнце в подарок» – це дійсно ідентичні версії одного й того самого серіалу. Він був запущений у виробництво в середині 2015 року.

«Солнце в подарок» отримало прокатне посвідчення в Росії 6 червня 2016 року.

У процесі обговорення з’ясувалося, що на території України знімалося приблизно 60-70% серіалу, решта – в Росії. Сцени в Україні знімала українська знімальна група, в Росії – російська, а розходження в титрах між українською та російською версіями відбулося через «певні умови продажу серіалу на території Росії», а також те, що не всі учасники знімального процесу хочуть фігурувати в титрах в обох країнах. Актори в серіалі знімалися російські, але частково їх оформлювали через польську юридичну особу ABC Film sp. z o.o. задля мінімізації податків. За словами представників продакшну, в документах на видачу прокатного посвідчення для «Я дарую тобі щастя» вони помилково вказали країною виробництва лише Україну, хоча фактично це копродукція.

Статтею 15 Закону України «Про кінематографію» регламентовано перелік підстав щодо відмови у видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, а також анулювання та скасування державної реєстрації, в тому числі у разі виявлення в документах, поданих суб’єктом кінематографії, недостовірних відомостей.

У зв’язку із цим Держкіно анулювало державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування та скасувало державну реєстрацію телесеріалу «Я дарую тобі щастя».

В свою чергу, продакшн може повторно подати для отримання прокатного посвідчення вже правильні документи, зазначає «Детектор медіа».

За інформацією Держкіно і «Детектора медіа»