f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Уряд забезпечив можливість здійснювати попередню оплату виробництва національних фільмів на період понад один бюджетний рік

28.11.2016

16 листопада 2016 року на своєму засіданні Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою забезпечив безперебійне фінансування виробництва національних фільмів і ефективне використання коштів, спрямованих на нього, повідомило Міністерство культури України.

Відповідне рішення було прийнято шляхом внесення зміни до чинного нормативно-правового акту – постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 року №117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти».

Проект постанови «Про внесення зміни до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 р. №117» розробили Міністерство культури України та Державне агентство України з питань кіно.

Їм йшлося про забезпечення належних правових, організаційних та економічних умов для розвитку національної кіноіндустрії та створення умов для наповнення вітчизняного кінотелевідеоринку конкурентоспроможними національними фільмами, створеними за рахунок державного замовлення та на умовах державної фінансової підтримки.

Виробництво фільмів в залежності від виду триває від трьох місяців (неігрові) до 1,8 років (ігрові та повнометражні). Програму виробництва та розповсюдження національних фільмів затверджує Міністерство культури України на два роки. Для завершення виробництва фільмів за графіком необхідне здійснення стабільного фінансування відповідно до потреб виробництва.

Одначе, процес виробництва фільмів надзвичайно залежний від сезонності зйомок. Крім того, фінансування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів відбувається переважно в кінці року.

Завдяки внесенню змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 року №117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» проблему щодо ритмічного фінансування виробництва фільмів було вирішено.

Прийняття постанови надало можливість здійснювати попередню оплату виробництва національних фільмів з урахуванням необхідності витрачання зазначених коштів протягом шести місяців без прив’язки до закінчення бюджетного року, що в свою чергу, на переконання Міністерства культури України, сприятиме наповненню вітчизняного кінотелевідеоринку конкурентоспроможними національними фільмами шляхом стабільного фінансування галузі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 року №117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» визначає, що розпорядники бюджетних коштів та одержувачі бюджетних коштів можуть передбачати попередню оплату товарів, робіт і послуг, пов’язаних з виробництвом національних фільмів, на строк не більше шести місяців.

Водночас, завдяки внесеним 16 листопада 2016 року до пункту 2 цієї постанови змінам, розпорядники бюджетних коштів та одержувачі бюджетних коштів мають змогу здійснювати таку попередню оплату товарів, робіт і послуг, пов’язаних з виробництвом національних фільмів, не лише протягом поточного бюджетного періоду.

Раніше така норма вже діяла: спершу для національних фільмів, виробництво яких не було завершено станом на 1 листопада 2014 року (постанова Кабінету Міністрів від 22 жовтня 2014 року №657), потім – для національних фільмів, виробництво яких не було завершене станом на 31 грудня 2015 року (постанова Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 року №959). Нові внесені зміни пролонговують витрати на кіновиробництво на період понад один бюджетний рік для всіх національних фільмів, що знаходяться у виробництві, без виключення.

Власна інформація НСКУ