f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

У Гетеборзі відбувся Другий скандинавський фестиваль українського кіно

23.11.2016

З 25 жовтня по 7 листопада 2016 року у Гетеборзі тривав Другий скандинавський фестиваль українського кіно.

Шведським глядачам показали три повнометражних фільми та добірку короткометражних робіт.

Фестиваль відкрив мистецький документальний фільм Остапа Костюка "Жива ватра" про сучасне життя карпатських вівчарів.

Наступним у програмі був монтажний документальний фільм "Атомоград. Монтаж утопії" Станіслава Мензелевського, Анни Онуфрієнко та Олександра Телюка, спільний проект Міжнародного фестивалю кіно та урбаністики "86" (Славутич) та Національного центру Олександра Довженка. Фільм змонтовано з хронік будівництва і функціонування семи українських міст – сателітів атомних електростанцій, озвучив його український журналіст Юрій Макаров.

Також на фестивалі було представлено дебютну повнометражну стрічку Дмитра Мойсеєва "Такі красиві люди".

Закривала фестиваль добірка короткометражних документальних стрічок, яку уклали "Reve ta Stohne on Tour" Надії Парфан і п'ять фільмів із альманаху "Місцеві" про українські міста: "70 вулиць" Макса Лижова, "На Сході" Петра Армяновського, "Серед хат" Оксани Носач, "Я на дитмайданчику" Поля Гранека, "Луганськ – Київ" Олени Панченко.

"Ми вирішили привезти до Швеції фільми, що об’єднують урбаністичні рефлексії: про життя у місті та поза ним, втечу від мегаполіса до моря, зникаючу професію в горах, життя в атомоградах – містах-утопіях. У кожної з робіт чимала фестивальна історія, тим цікавіше буде представити їх у Гетеборзі, де проводиться найвідоміший скандинавський фестиваль", – зазначила програмний координатор фестивалю Анна Корягіна.

Фільми представляли режисери Остап Костюк, Олександр Телюк, Дмитро Мойсеєв, Макс Лижов і програмний координатор фестивалю Анна Корягіна.

Покази відбувалися у кінотеатрі Hagabion, одному з найвідоміших незалежних кінотеатрів Гетеборга, що демонструє авторське кіно.

Фестиваль було організовано українською громадою Гетеборга за підтримки Департаменту культури міської адміністрації Гетеборга у співпраці з Українським інститутом у Швеції.

Власна інформація НСКУ