f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

«2+2» не отримав санкцій від Нацради за «Останнього копа»

19.11.2016

18 листопада 2016 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила взяти до відома результати позапланової перевірки телеканалу «2+2», призначеної через показ ним російсько-українського серіалу «Останній коп», інформує «Детектор медіа».

На момент перевірки телеканал «2+2» мав чинне прокатне посвідчення на цей серіал, що й зафіксувала перевірка. «Але за результатами звернень до Держкіно серіал було позбавлено прокатного посвідчення, і після цього телеканал зняв його з показу. Ми маємо тільки можливість узяти результати перевірки до відома. Але головний результат роботи – серіал більше не транслюється», – пояснив рішення регулятора член Нацради Сергій Костинський.

Нагадаємо, 10 жовтня на «2+2» відбулася прем’єра поліцейського детективу «Останній коп» із Гошею Куценко в головній ролі, який був заявлений каналом як продукт українсько-російського виробництва.

Напередодні його виходу в ефір «Детектор медіа» з'ясував, що в Росії цей серіал має назву «Последний мент», він знятий російською компанією «Спутник Восток Продакшн» на замовлення російського «Пятого канала». А «2+2» дозняв і переозвучив деякі сцени російського продукту.

У квітні 2016 року Держкіно видало каналу прокатне посвідчення на серіал спільного виробництва Росії та України.

«Детектор медіа» ініціював дискусію про те, чи порушує цей серіал законодавство і чим відрізняється ситуація довкола «Останнього копа» від минулорічного скандалу з російським серіалом «След», який придбав канал «Україна», перезняв і переозвучив деякі сцени і представив як український серіал під назвою «ФЕС». Тоді група «1+1 медіа» звинуватила «Україну» у видаванні російського продукту за український. І внаслідок публічного скандалу Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС» і заборонило його показ.

18 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «2+2» через показ ним серіалу «Останній коп». Представниця каналу повідомила Нацраді, що «2+2» звернувся до Держкіно з проханням ще раз переглянути серіал і видане йому прокатне посвідчення. Згодом Державне агентство з питань кіно звернулось до телеканалу «2+2» з проханням надати документи, які б підтверджували спільну роботу України і Росії над серіалом «Останній коп».

26 жовтня Держкіно анулювало прокатне посвідчення серіалу «Останній коп» на підставі висновків Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів, яка більшістю голосів рекомендувала анулювати посвідчення.

Телеканал «2+2» припинив трансляцію серіалу, хоча не згоден з рішенням Держкіно та планував оскаржити його в судовому порядку.

«Детектор медіа», 18 листопада 2016 року