f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

В ІТК не знайшли «покращень» у пропозиціях Президента до закону про держпідтримку кіно

19.11.2016

Директор Індустріального телевізійного комітету Ігор Коваль виокремив суть пропозицій Президента України до закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні», які надійшли 18 листопада до Верховної Ради разом із заветованим законом, повідомляє «Детектор медіа».

Своє тлумачення суті пропозицій Президента Ігор Коваль описав на своїй сторінці у Facebook, зазначивши, що в них «не знайшов покращень» для українського кінематографа:

«1. Виключити фінансування Держфонду підтримки кіно в розмірі 0,2% загального фонду держбюджету (з НТКУ та іномовленням таке було, мабуть, не сподобалося).

2. Виключити фінансування за рахунок лотерей із джерел фінансування Держфонду (знову ж таки, не згодні з тим, що витрати фіксуються десь крім ЗУ про бюджет).

3. Виключити із закону рібейти, доопрацювати і внести окремим законом. Мотивація: витрати держави на рібейти в Законі не пов'язані з очікуваними доходами бюджету від активізації кінематографічної діяльності (навіть не знаю що сказати).

4. Прибрати виключення з процедури про державні закупівлі для товарів, робіт і закупівель, необхідних для «виготовлення (створення) вихідних фільмових матеріалів, аудіовізуальних творів, розповсюдження, дистрибуції та рекламування, зберігання, відновлення, реставрації, демонстрування фільмів».

5.Прибрати звільнення від необхідності отримувати індивідуальну ліцензію Нацбанку для переказу коштів субвенції з рібейтів нерезидентам».

Він також зазначив, що не розуміє, що залишиться від системи підтримки кіно без цих норм.

22 вересня 2016 року Верховна Рада ухвалила ініційований #КіноКраїною закон про державну підтримку кінематографії (законопроект №3081-д), який передбачає державні субсидії, cash rebates та містить цілу низку антипіратських норм.

Наприкінці жовтня стало відомо, що Кабінет Міністрів України запропонував Президенту України Петру Порошенко підписати закон про державну підтримку кінематографа. У ході обговорення Міністерство фінансів висловило зауваження до цього закону в зв'язку зі збільшенням витрат державного бюджету, якого потребує його реалізація, однак Мінфін все ж завізував цей закон.

Увечері 17 листопада Президент України Петро Порошенко ветував і повернув до парламенту зі своїми пропозиціями закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Пропозиції надійшли до парламенту 18 листопада.

«Детектор медіа», 18 листопада 2016 року