f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

«Аустерліц» Сергія Лозниці переміг на 59-му МКФ DOK Leipzig

06.11.2016

5 листопада 2016 року документальна стрічка українського режисера Сергія Лозниці «Аустерліц» перемогла на 59-му Лейпцизькому міжнародному фестивалі документальних та анімаційних фільмів DOK Leipzig.

Фільм, вироблений Сергієм Лозницею у Німеччині, отримав «Золотого голуба», головний приз DOK Leipzig. «Аустерліц» був представлений у Міжнародному повнометражному конкурсі фестивалю.

Півторагодинна чорно-біла стрічка Сергія Лозниці складається з трьох з половиною десятків статичних планів, які фіксують відвідувачів концентраційних таборів, що нині стали меморіальними комплексами. Камера, зосереджуючи увагу на туристах, які нерідко поводять себе доволі вільно, демонструє особливості роботи колективної історичної пам’яті.

Журі відзначило пластичну красу стрічки, а також видатну звукову режисуру (зазначимо, що вкрай майстерною роботою зі звуковим тлом вирізнялася і попередня документальна стрічка Сергія Лозниці «Подія»). Ці якості «Аустерліца» дають змогу неспішно – і вкотре – осмислити те, що відбулося в центрі Європи не так давно.

В Україні «Аустерліц» було представлено в рамках 46-го Київського МКФ «Молодість».

У Міжнародному повнометражному конкурсі МКФ DOK Leipzig також було представлено українську документальну стрічку «Головна роль» Сергія Буковського та «Рідних» Віталія Манського, створених у копродукції Латвії, Німеччини, Естонії та України.

 

Власна інформація НСКУ