f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

В Україні засновано почесну міжнародну нагороду – медаль Олександра Довженка

01.11.2016

1 листопада 2016 року Міжнародна літературно-мистецька академія України заснувала медаль Олександра Довженка для відзначення заслуг громадян України, а також іноземних громадяни та осіб без громадянства, які проявили себе у сфері мистецтва і науки, як видатні творці, організатори та меценати.

Відповідне рішення було прийнято Правлінням Академії.

Згідно з Положенням «Про нагородження почесною медаллю Олександра Довженка» нагородою відзначають талановитих осіб творчих професій: письменників, літературознавців, перекладачів, художників, композиторів, музикантів, – за видатні творчі здобутки, а також осіб з інших сфер діяльності, котрі внесли вагомий внесок у розбудову національної культури та відродження духовності, виводячи їх до рівня загальнолюдських надбань.

Медаллю можуть нагороджуватися меценати, державні та громадські діячі, представники різних професій та віросповідань, які щиро підтримують мистецтво і науку матеріально, поширюють їх чи активно сприяють їхньому розвитку. 

Першими нагородженими медаллю Олександра Довженка Міжнародної літературно-мистецької академії України стали видатні українські та зарубіжні письменники, науковці, перекладачі, громадські діячі і меценати:

  • грузинський та український письменник, перекладач, дипломат Рауль Чілачава,
  • письменник, Шевченківський лауреат Василь Голобородько,
  • письменник і науковець Ігор Павлюк,
  • грузинський письменник та громадський діяч Гурам Одішарія,
  • письменник, автор історичних романів Іван Корсак,
  • публіцист, письменник, головний редактор газети «Культура і життя» Євген Букет,
  • письменник та публіцист із Канади, головний редактор журналу «Порт-Фоліо» Михайло Блехман та
  • український меценат і громадський діяч Віктор Кияновський.

Згідно з Положенням, міжнародна медаль Олександра Довженка є громадською відзнакою. Нагородження медаллю здійснюється одноразово. Медаль вручається разом із посвідченням встановленого зразка. Носиться з лівого боку грудей і розміщується в ряді зліва направо – після державних нагород України та відомчих відзнак.

Рішення про нагородження медаллю ухвалює Правління Міжнародної літературно-мистецької академії України.

За офіційною інформацією