f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

28 жовтня – «Ордер на арешт» Георгія Тасіна у Центрі Довженка

27.10.2016

28 жовтня 2016 року, о 19:00 в Довженко-центрі відбудеться показ відреставрованого фільму «Ордер на арешт» (1926) Георгія Тасіна із живим музичним супроводом групи «Вагоновожатые».

Кіноперформанс проходитиме в рамках 46-го Київського МКФ «Молодість» і осіннього циклу освітньої програми «Культурфільм: “Femme Mute”», присвяченого репрезентації жінки в українському німому кіно. 

«Культурфільм» – кіно-лекційна освітня програма Центру Довженка, формат якої виходить за рамки академічної кіноосвіти. В рамках проекту кіно розглядається в його соціальному, культурному та історичному вимірах. Ця міждисциплінарна ініціатива поєднує сінефільський досвід з аналітичним – тематичні ретроспективи фільмів з їх критичним осмисленням у форматі лекцій українських та іноземних кінознавців, істориків, філософів і дослідників культури.

Цикл «Femme Mute» аналізує, яким було і як змінювалось в українському кінематографі 1920-х – початку 1930-х років бачення жінки і ставлення до ґендерного розподілу в суспільстві. Показово, що фільми початку століття піднімають проблеми, які й досі не були остаточно вирішені. Чи був сформований «жіночий погляд» на жінку у візуальних медіа і чи отримала вона свій голос в кіно і суспільстві через понад 120 років, відколи перша жінка з’явилася на екрані?

Проект «Культурфільм: “Femme Mute”» відбувається за підтримки Фонду Рози Люксембург в Україні. 

ОРДЕР НА АРЕШТ                                                        

1926, УСРР, ВУФКУ (Ялта), 84 хв.
Режисер: Георгій Тасін
Сценарист: Соломон Лазурін
Оператор: Альберт Кюн
Художник: Володимир Баллюзек
У ролях: Віра Варецька, Хайрі Емір-заде, Алік Ліговецький, М. Кутузов, Ніколай Панов

«Червоні» залишають місто, голова ревкому Сергій Каргальський просить свою дружину Надію залишитися і переховати у себе таємний пакунок з документами. «Білі» входять в місто і одразу з’являються з обшуком на порозі Надії.

Пакунок не знайдено, однак Надію заарештовують. «Білий» офіцер-контррозвідник довго допитує її в садибі-штабі. Однак Надія твердо мовчить і сумлінно приховує місце знаходження пакунка, попри шантаж і загрози її сину, чоловіку і навіть глузду.

«Ордер на арешт»  перший український радянський фільм, який тематизує традиційне мовчання жінки. Надію силують говорити, однак саме через навик мовчання вона протистоїть раціональному світові чоловіків і війни.

Допит Надії Карагальскої перетворюється фактично на радянський аналог судового процесу з «Пристрастей Жанни Д’Арк», які Карл Теодор Дреєр зніме через два роки після фільму Тасіна. Тому попри свою розважальну ауру з шпигунськими перевтіленнями, психологічними тортурами та романтикою революційних комітетів, «Ордер на арешт» є в той же час роздумом про емансипацію жінки та її роль в історичних та соціальних процесах громадянських війн. 

«“Вагоновожатые” – це досвідчена команда працівників трамвайного депо, які випадково виявили в салоні забутий кимось із пасажирів семплер і мікрофон. Гітара і барабани у них вже були. З тих пір їх майже не бачили в ремонтних боксах. Вони складають, записують і подорожують. Пропагують електронну екологію».

Український музичний гурт у 2013 році заснував фронтмен дніпропетровського гурту «И друг мой грузовик» Антон Слепаков та гітарист Валентин Панюта, в минулому учасник гурту «Lюк».

Деталі заходу на Фейсбуці тут>>>.

Вхід вільний. 

За офіційною інформацією