f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

У програмі МКФ у Лейпцигу – три українські фільми

13.10.2016

У Міжнародному кінофестивалі DOK Leipzig, присвяченому документальному кіно, у 2016 році візьмуть участь три українські стрічки.

У Міжнародному повнометражному конкурсі відбудеться світова прем'єра фільму Сергія Буковського «Головна роль», а також продемонструють стрічку Віталія Манського «Рідні», створену у копродукції з Україною.

«Головна роль» Сергія Буковського опвідає про мати кінорежисера, актрису Ніну Антонову.

Фільм переміг у Сьомому конкурсного відбору кінопроектів для формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів. Державне фінансування стрічки склало 800 тис. грн., що становить 100% кошторисної вартості виробництва фільму. Виробництвом фільму опікувалася кінокомпанія «Пронто фільм».

«Рідні» Віталія Манського оповідають про родину режисера, що виявилася розділеною російсько-українською війною, адже її члени живуть у Львові, Одесі, на Донбасі та в Криму. Фільм є копродукцією Німеччини, Естонії, Латвії та України.

Світова прем'єра стрічки відбулась 5 липня 2016 року на Карловарському міжнародному кінофестивалі, а в Україні фільм було показано 20 липня на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Дистриб'ютор «86 Prokat» повідомляв, що у найближчі місяці документальний фільм «Рідні» вийде в український прокат.

Фільм «Рідні» переміг у Восьмому конкурсному відборі кінопроектів для формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів. Попередньо українські продюсери стрічки з компанії «435 Філмс» планували отримати від держави 518 тис. 890,66 грн. Зрештою, державне фінансування проекту склало 200 тис. грн., що становить 3,1% кошторисної вартості виробництва фільму.

В Міжнародному повнометражному конкурсі буде показано і нову стрічку українського режисера Сергія Лозниці «Аустерліц», вироблену в Німеччині.

Також в рамках окремої Міжнародної програми на фестивалі буде представлено українську короткометражну стрічку Олексія Радинського та Томаша Рафи «Люди, які прийшли до влади» (2015), у якій демонстровано поступове занурення сходу України у війну у березні та квітні 2014-го.

Загалом на фестивалі DOK Leipzig цього року буде представлено 179 фільмів та 6 інтерактивних проектів. Він триватиме з 31 жовтня по 6 листопада 2016 року.

Власна інформація НСКУ