f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

16 жовтня – прем’єра документального фільму Сергія Маслобойщикова «Свій голос»

10.10.2016

16 жовтня 2016 року, о 19:00 у кінотеатрі “Кінопанорама” відбудеться прем’єра документального фільму Сергія Маслобойщикова “Свій голос”.

77-хвилинну стрічку виготовлено кінокомпанією “Інспірейшн філмз” на замовлення Державного агентства України з питань кіно. Продюсер картини Світлана Зінов’єва.

45 років хору “Щедрик”, 40 років зйомок, 5 президентів незалежної України, 4 генсеки ЦК КПРС, 3 покоління дітей, 2 художніх керівники колективу, 77 хвилин фільму.

“Свій Голос” – фільм про унікальний хоровий колектив, результат роботи родини Ірини Сабліної впродовж половини сторіччя: влада змінюється, репертуар лишається. Світогляд, перетворений жестом на музику, чесна праця за умов лицемірної пропаганди, свій шлях, з якого неможливо зійти, незважаючи на зовнішні обставини. Фільм про щастя, фільм про дитинство, фільм про дорослішання. Історія культурного спротиву, що зробив Київ унікальним музичним містом, фільм про родину, що показала сотням дітей приклад чесності і силу чистого сумління.

Свобода в хорі, свій голос в хорі, особистість у натовпі, натовп як хор, виховання почуттів, сила жеста – все це збережено на підкорку мозку, в глибинних пластах пам’яті, все це проривається на поверхню сльозами на очах щедриків, що виросли і більше ніколи не займались музикою, щедриків, що пов’язали своє життя з нотами. Ці сльози під час кінопоказу – найкраща нагорода авторам фільму.

Родина, що складається із сотень особистостей, спогади, що створюють окрему сторінку історії Києва та України, скромна спроба вмістити це в годині відео-матеріалу завершилась фільмом Сергія Маслобойщикова “Свій голос”.

А почалося все 40 років тому, коли два студенти кінофакультету Ігор Мінаєв та Світлана Зінов’єва зняли 10-хвилинний документальний фільм “Співоча точка” про дитячий хор “Щедрик” і його засновницю диригента Ірину Сабліну.

Нещодавно абсолютно несподівано, цей фільм віднайшовся в архіві учбової студії. За ці сорок років автори фільму стали досвідченими кінематографістами з великою фільмографією, а хор “Щедрик” перетворився на всесвітньовідомий колектив, на чолі якого стоїть дочка Ірини Сабліної Маріанна і в колекції якого багато нагород на найпрестрижніших світових конкурсах.

За 40 років чорно-біла студентська робота набула нової цінності, цінності не лише кінематографічної, а історичної. Діти, що були маленькими хористами виросли і їхні життєві історії ілюструють життя країни, що так змінилася за ці десятиліття. “Співоча точка” та хор “Щедрик” за ці сорок років стали своєрідним осердям історичної правди. Навколо родини Сабліної сформувалось товариство однодумців із абсолютно різних соціальних груп. Тут є музиканти Вікторія Польова та Роман Кофман, є родина літературознавця та педагога Мирона та Світлани Петровських та їхні діти, колись маленькі щедрики: письменник Катя Петровська та історик Йоханан Петровський-Штерн.

Автором фільму став відомий режисер та художник Сергій Маслобойщиков. Він зустрівся з дорослими щедриками, що дітьми були героями фільму “Співоча точка”, згадав з ними дитинство та хор, і ці сорок років, що лишились між двома фільмами стали новою історією, новим зворушливим фільмом про цю надзвичайну історичну спільноту, об’єднану магією музики, дитинством та роками сродної праці, фільм про особистість в хорі, фільм про “Свій голос”.

Наприкінці року фільм “Свій голос” вийде в український кінопрокат.

Більше про захід тут>>>.

За офіційною інформацією