f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Вийшов трейлер сатиричного кіноальманаху «Йод»

12.05.2015

Вийшов трейлер першого випуску сатиричного кіноальманаху «Йод», створеного вітчизняними кінематографістами на волонтерських засадах.

Короткометражний альманах, укладений із фільмів тривалістю до трьох хвилин, гостро висловлюється з актуальних питань української дійсності, унаочнюючи і висміюючи фальш, якою просякнуте наше – у першу чергу політично-владне – життя. Тут відбувається осмислення сповненої парадоксів (пост)революційної сучасності України. Таким чином до завдання, що його вже понад рік успішно виконують вітчизняні кінодокументалісти, тепер беруться автори ігрового кіно.

Про новітню українську документалістику згадано невипадково. У «Йоді» використано модель волонтерського – без грошей – знімання кіно, яку уклало творче об’єднання «Вавилон’13». В умовах, коли держава не фінансує створення нових фільмів, митці вирішили власними силами і коштом продукувати короткі історії, засновані на гострих реаліях нашого часу. Тим самим взявши на себе державницької ваги завдання, адже кінематограф силою художніх образів здатен допомогти людині сформувати критичне ставлення до дійсності, протистояти примітивному впливу пропаганди (і ворожої, і власного виробництва).

Ініціатором творення «Йоду» став кінорежисер, секретар правління НСКУ Дмитро Томашпольский. Дебютний випуск альманаху уклали роботи Антоніни Ноябрьової, Аліни Хорошилової, Валерія Симончука, Павла Острікова, Дарії Баранової, Дарини Долеско, Іллі Захарова та Дмитра Томашпольского. Серед сценаристів – Ігор Шуб, Аркадій Гарцман, Олександр Володарський, Вадим Шинкарьов та інші. Тривалість першого кіноальманаху – 22 хвилини.

Прем’єра «Йоду» відбудеться 28 травня на церемонії вручення призів Національної спілки кінематографістів України найкращим вітчизняним фільмам минулого року. В подальшому покази альманаху відбуватимуться перед головними сеансами у кінотеатрі українського фільму «Ліра», а також на телебаченні та в мережі Інтернет.

Сергій Васильєв