f y
Національна спілка кінематографістів України

Інтерв’ю

Надія Парфан: «Мале місто – це більш бажаний майданчик для творчості»

29.04.2015

30 квітня 2015 року у Славутичі розпочинається кінопрограма Другого міжнародного фестивалю кіно та урбаністики «86». Про захід у програмі Громадського телебачення Hromadske.art розповіла співзасновниця фестивалю Надія Парфан.

Надія Парфан – активна учасниця кінофестивального руху в Україні. Поєднавши свою освіту антрополога та любов до кінематографу, створила свій фестиваль, що поєднав кіно та урбаністику.

 Місцем проведення фестивалю «86» стало місто Славутич.

«Якщо подивитися на фестивальну мапу України, то зазвичай щось відбувається лише в великих містах: Києві, Львові, Одесі, Харкові, Дніпрі, а от вся решта України – це таке «нічого», «нуль». Нам було цікаво вийти за межі мегаполісів, за межі прогресивних кіл і зробити фестиваль в маленькому місті. - каже Надія Парфан. - Славутич нас привабив своєю близькістю до Чорнобиля. Це наймолодше місто в Україні».

Минулого року фестиваль відбувся вперше і гості переважно приїжджали з Києва та інших міст, але цього року інтерес до фестивалю від місцевого населення значно посилився. У програмі буде художнє документальне кіно з-за кордону та українське. Також в контексті фестивалю відбудеться фінал проекту «My street films Ukraine» - конкурс документальних фільмів про міста України від режисерів-аматорів.

Заплановано програму лекцій та заходів з урбаністики. 

 Фестиваль «86» відбуватиметься з 28 квітня по 3 травня.

Громадське телебачення, 16 квітня 2015 року