f y
Національна спілка кінематографістів України

Інтерв’ю

Ми розбудили бісів. Світлана Алексієвич про серіал Чорнобиль, Зеленського і рабську свідомість

08.06.2019

У понеділок, 3 червня, завершився показ міні-серіалу Чорнобиль, в основі сценарію якого лежить книга Світлани Алексієвич Чорнобильська молитва. Хроніки майбутнього.

У середу, письменниця дала інтерв'ю для Радіо НВ. Білоруська письменниця Світлана Алексієвич отримала Нобелівську премію з літератури з формулюванням За її багатоголосу творчість — пам’ятник стражданню і мужності в наш час. З-під її пера вийшло шість документальних книг: У війни не жіноче обличчя (1985), Останні свідки (1985), Цинкові хлопчики (1989), Зачаровані смертю (1994), Чорнобильська молитва (1997) і Час секонд хенд (2013).

На кожну книгу вона витрачає не менше п’яти років, кожна — це голоси тисяч людей і пам’ятник подіям. Сценарист популярного серіалу Чорнобиль, що став найбільш рейтинговим серіалом за версією imdb, Крейг Мазін в основу сценарію взяв книгу Алексієвич Чорнобильська молитва, побудовану на розповідях-спогадах свідків, ліквідаторів і вчених, які працювали на станції.

https://style.nv.ua/ukr/lyudi/interv-yu-zi-svitlanoyu-aleksiyevich-pro-serial-chornobil-zelenskogo-i-rabsku-svidomist-50025755.html?fbclid=IwAR165qGRxCavHAWjBPA0MOcETrw065AaJQCa_CGQa9vrK8hi8FY2ixP8IdI