f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

ДОЛЯ РЕЖИСЕРА. 4 листопада - 105 річниця від Дня народження ВІКТОРА ІВЧЕНКА

04.11.2017

4 листопада - 105 річниця від Дня народження ВІКТОРА ІВЧЕНКА. Режисера театру і кіно, педагога - з його шинелі вийшли Раїса Недашківська, Іван Миколайчук, Борислав Брондуков, а власне ціле покоління акторів і режисерів, серед яких і син, режисер БОРИС ІВЧЕНКО ("Пропала грамота" та ін.).

Івченко прийшов у кіно Із Львівського театру імені М.Заньковецької, коли завершувалась епоха сталінського кінематографа, малокартиння. Його "ДОЛЯ МАРИНИ" (разом з І.Шмаруком) з"явилась на екранах в рік смерті Сталіна і означила поступ убік реалістичного осмислення реалій життя. А ще - розсип акторських імен: від Катерини Литвиненко і Микола Гриценка до Юрія Тимошенка (він же Тарапунька) і дебютанта Леоніда Бикова.

Потім був бойовик "НАДЗВИЧАЙНА ПОДІЯ" (або "ЧП" в російськомовному варіанті), 2-ге місце у річному всесоюзному прокаті (були, були і в нас фільми, які прихиляли серця мільйонів), "ІВАННА", з відкриттям Інни Бурдученко. Була "ЛІСОВА ПІСНЯ" (1961), за знаменитим твором Лесі Українки, і нове відкриття акторського імені - Раїси Недашківської у ролі Мавки. 
А ще далі - "ГАДЮКА" (1965), за твором Олексія Толстого - жорстка драма про долю жінки, що загубилась у повоєнному побуті. У головній ролі НЕЛЛІ МИШКОВА, яка стала пристрасною любов"ю Віктора Ілларіоновича, задля якої він приніс чимало жертв, а мабуть - і життя собі вкоротив, бо ж помер у 60 літ... Але ж зате яка висока пристрасть!

Славний, достойний чоловік був у нашому кіно, пом"янімо його сьогодні незлим і подячним словом!

 

Автор тексту - С.Тримбач.