f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

ВІРНІСТЬ. ПІШОВ З ЖИТТЯ КІНОРЕЖИСЕР ВАДИМ КОСТРОМЕНКО

03.11.2017

Не хочеться вірити, але ж доводиться - учора в Одесі помер ВАДИМ ВАСИЛЬОВИЧ КОСТРОМЕНКО, на екрані з"явився такий небажаний, але, на жаль, неминучий титр "Кінець фільму", кінець стрічки на ймення ЖИТТЯ.

Рівно 60 (!!) літ тому, по закінченні операторського факультету ВДІКу (майстерня Бориса Волчека), Костроменко прийшов працювати на Одеську кіностудію. Працював на ній до останнього подиху. Спершу оператором (найвідоміша робота - "Вірність", з Петром Тодоровським і Булатом Окуджавою). Потім - режисером ("Квартет Гварнері", "Дезертир", "Найвища істина бомбіста Олексія"...). Знімав би ще - та у 90-ті кіно просто рухнуло.

І тоді Вадим Васильович очолив Музей Одеської кіностудії, багато зробивши для його збагачення і популяризації. Ба більше, всерйоз зайнявся історією рідної кіностудії, з-під його пера вийшли книги «В кадре и за кадром», «Очерки истории Одесской киностудии», а ще він підготував каталог одеських фильмов, від самих початків і до наших днів. Неоціненний труд!

Звісно,у пам"яті і його робота на спілчанській ниві - тривалий час очолював Одеське відділення Спілки кінематографістів, працював секретарем правління НСКУ. Його м"яка інтеллігентність не заважала йому бути прямим і жорстким, коли йшлося про речі принципові...

Уже не побачу його на студійній галявині в Одесі - його лагідну усмішку, потиск руки і не почую неспішну оповідь про чергову знахідку, що дозволяє по-новому пізнати минуле.

Прощайте, дорогий Вадиме Васильовичу! Хоча яка там смерть, коли людина зробила стільки доброго й талановитого. Все це лишається, все це буде з нами.

 

Автор: Сергій Тримбач.