f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

ЮЛІЯ СОЛНЦЕВА НАРОДИЛАСЬ ПІД ЗНАКОМ ЛЕВА. ПОМЕРЛА - ПІД ЗНАКОМ СКОРПІОНА

31.10.2017

28 літ тому у Москві пішла з життя ЮЛІЯ СОЛНЦЕВА - актриса і режисер, дружина ОЛЕКСАНДРА ДОВЖЕНКА. Вона прожила з ним 27 років, без нього - тридцять три...

Ставлення до неї дуже різне - від шанобливого захоплення до зневаги і небезпідставних підозр у співробітництві з НКВД-КГБ.

«Визит к Солнцевой. Был у нее впервые,- згадував кінознавець Юхим Левін.-. Квартира не изменилась со времен Довженко. Поражает обстановка. Сама Ю.И. произвела двойственное впечатление. С одной стороны, дай Бог каждому из нас такую вдову, с другой – страшный в своем рассчетливом фанатизме, ограниченности и терроризме человек» (Е.Левин.- ИК, 2000, № 4).

Судячи з деяких свідчень у Ю.С. до Довженка були чоловіки. З одним із них вона побралася. "… я, -говорила Ю.С.,- не мала відбою від залицяльників. Так і потрапила на гачка до молодого й показного офіцера. Та з часом він почав забороняти мені зніматися в кіно; взявся ревнувати до кожного "стовпа", навіть не дозволяв запізнитися додому на кілька хвилин. І я скористалася запрошенням з Одеси на кінофабрику ВУФКУ, де мені дали роль Каті з фільму "Буря" (М.Шудря. Мить осяяння, с. 85).

За іншою версією, письменника Ніколая Харджиєва,- Солнцева на 1928 рік була заміжньою вже сім літ. " Муж — специалист по автомобильному делу; человек мрачный”.Загалом її особисте життя до зустрічі з Довженком -
суцільна таємниця. Навіть прізвище, яке виглядає поетичним псевдонімом.

Відома на той час кіноактриса притягувала до себе творчих людей. Улітку 1928 в Одесі відпочивало чимало представників інтелектуальної еліти. "Однажды она показывает своим новым знакомым знаменитый “Турнир поэтов” — альбом Крученых, в который писали Н. Асеев, В. Инбер, Б. Пастернак, И. Сельвинский и др.”, а серед інших і вона сама. В ній бачили прототип героїні “Лирического отступления” Ніколая Асєєва.

І ще нюанс. Із “Турнира поэтов” відомо про любовне захоплення Солнцевою знаменитого поета-футуриста АЛЄКСЄЯ КРУЧЕНИХ (родом з Херсонських степів, до речі). Судячи по всьому успіху він не мав.

Словом, КРУЧЕНОЮ БУЛА ТА СОЛНЦЕВА, ОЙ, КРУЧЕНОЮ...

Збереглось фото 1930 р. - Солнцева, Довженко і Кручених...

 

Автор тексту - Сергій ТРИМБАЧ.