f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

«СЕКСУАЛЬНА ДУРГА» - ПРОВОКАТИВНЕ ІНДІЙСЬКЕ КІНО

30.10.2017

Учора в кінотеатрі «ЖОВТЕНЬ» завершує свою роботу «КИЇВСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ КРИТИКИ», ініційований та зорганізований компанією «АРТХАУЗ ТРАФІК» та його керівником ДЕНИСОМ ІВАНОВИМ. Програму фестивалю сформували критики ДАР»Я БАДЬОР, НАДІЯ ЗАВАРОВА, ОЛЕКСАНД ГУСЄВ, СТАНІСЛАВ БИТЮЦЬКИЙ. Одним із принципів формування програми був такий: кінострічка не була у вітчизняному прокаті. Так що йдеться про унікальні кіносеанси…

Позавчора, суботнього вечора, показали (з коментарями О.Гусєва) фільм «СЕКСУЛЬНА ДУРГА» індійського режисера, представника Моллівуду, САНАЛА КУМАРА САСИДХАРАНА. Фільм є переможцем цьогорічного Роттердамського фестивалю. Героїв стрічки двоє – вона, на ймення богині Дурга, і він – Кабір, напевно що мусульманин. Вони тікають від переслідувань, та потрапляють в таке собі жахливе кіно, де стільки загроз, яким не видно кінця. Нічні гонки, ніч, що – за відчуттями – ніколи не скінчиться.

Паралельно бачимо карнавальне свято на честь богині: вищі сили у цьому часо-просторі мають вплив, та тільки ажніяк не безмежний…
Фільм ВИКЛИКАВ СКАНДАЛ В ІНДІЇ, в якому були і релігійні мотиви (до імені богині пришпандьорили означення «сексуальна»), і претензії щодо порушення «загальноприйнятих» моральних норм. А загалом цікаве кіно, для любителів надавати різні інтерпретації у першу чергу.

Учора, в неділю (сеанс 18.40, кінотеатр «Жовтень») показ російської стрічки «ТІСНОТА / ТЕСНОТА» - дебют Кантеміра Балагова, який викликав великий інтерес на цьогорічному Каннському фестивалі. 1998 рік, Нальчик, історія єврейської родини, що наражається на ризики, пов»язані із сучасними російськими реаліями. У чомусь картина є суголосною з індійським фільмом. А майже одночасно, на сеансі 19.20, можна було подивитись одну із кращих російських стрічок «Аритмія» Бориса Хлєбникова.

«Київський тиждень критики» - плідна цікава ідея, яка очікує – будемо сподіватися! - свого продовження.