f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Нескромний чар Фернандо Рея

20.09.2017

Заступник голови НСКУ, кінознавець Сергій Тримбач – на століття від дня народження видатного кіноактора Фернандо Рея.

Класику іспанського кіно – 100 літ.

Фернандо Рей (20.09.1917 – 9.03.1994).

Ми знаємо його передусім по фільмах Луїса Бунюеля – «Вірідіана», «Тристана», «Скромне зачарування буржуазії», «Цей примарний об'єкт бажання».

Луїс Бунюель відкрив в акторові якісь, сказати б, сюрреальні виміри. Він і справді володів аркодужним перевисанням побутового існування ефектного пристаркуватого бонвіана до невидимих і неочевидних реалій свідомості і під- чи надсвідомості. Віртуозна техніка буття в кадрі, яку цінували найбільші режисери світу – Орсон Уеллс, скажімо («Фальстаф»), Франческо Розі («Ясновельможні трупи»), Карлос Саура («Еліза, життя моє»).

А під завісу кар'єри він зіграв самого Дон-Кіхота у телесеріалі Гутьєреса Арагона – людину, героя, що синтезував у собі величезну кількість моделей людського життя, які базуються на ренесансній основі, котра сьогодні виглядає прекрасною романтичною утопією.

Фернандо Рей ніс у собі ту множину гуманітарних ідей і філософій, яка не може нас не цікавити. І ювілейний день народження – привід згадати його, вклонитись йому, а з тим самій Людині, яка, попри все, звучить гордо.

Сергій Тримбач