f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Розпочалися зйомки фільму Бенедикта Ерлінґссона «Жінка на війні»

04.08.2017

Знаний ісландський режисер Бенедикт Ерлінґссон розпочав зйомки французько-ісландсько-українського фільму «Жінка на війні», проект якого став переможцем Десятого конкурсного відбору кінопроектів Держкіно.

Зйомки триватимуть 8 тижнів та охоплять різні локації в Ісландії, а фінал буде відзнятий в Україні. Очікується, що виробництво стрічки буде завершене навесні 2018 року.

Цей артхаус-екшн є другим художнім фільмом Бенедикта Ерлінґссона, також відомого як актор, театральний режисер та документаліст.

«Жінка на війні» продюсується Маріанн Слот і Карін Лебланк, Slot Machine (Франція), Бенедиктом Ерлінґссоном, Gulldrengurinn (Ісландія) у копродукції з Сергієм Лавренюком, Solar Media Entertainment (Україна), Берґстейнном Бйорґюльфссоном, Köggull (Ісландія), Бірґіттою Бйорнсдоттір, Vintage Pictures (Ісландія).

Стрічка підіймає тему деградації навколишнього середовища та оповідає про боротьбу жінки, котра сама, на противагу всій громаді, вирішує взяти на себе місію із захисту природи та збереження височин Ісландії.

«Цей фільм повинен бути героїчною оповіддю у світі неминучої загрози, – говорить режисер. – Це історія про вольову жінку, яка хоче врятувати світ і знаходить спосіб це зробити».

Халла – самотня жінка, диригентка хору, їй під п’ятдесят. Також, вона – заповзята захисниця довкілля з позивним «Горянка», котра веде одноосібну війну, саботуючи роботу алюмінієвої промисловості в Ісландії, що призводить до зміни клімату. Однак, плануючи свій найбільший акт вандалізму, Халла отримує листа, який змінює все. Її заявку на усиновлення дитини нарешті схвалено. На неї чекає маленька дівчинка в Україні.

Халлдора Гейхадсдоттір («Металістка», «Про коней і людей», «Острів диявола») грає Халлу, «сучасну Артеміду, богиню полювання та захисницю незайманої природи», – пояснює Бенедикт Ерлінґссон.

У «Жінці на війні» також знімаються відомі ісландські музиканти Давид Тор Йонссон, Маґнус Триґвассон Еліасен і Омар Ґудйонссон, а також учасниці українського жіночого хору: Ірина Данилейко, Галина Гончаренко та Сусанна Карпенко.

Режисерська робота Бенедикта Ерлінґссона ґрунтується на сценарії, написаному ним спільно з Олавюром Еґіллем Еґільссоном («Пастка», «Клятва»). За лаштунками він працює з кінооператором Берґстейнном Бйорґюльфссоном («Пастка», «Про коней та людей», «Глибина»).

Довідково:

Режисерський дебют Бенедикта Ерлінґссона в художньому кіно – «Про коней та людей» – отримав понад двадцять нагород по всьому світу, у тому числі, нагороду «Найкращому новому режисеру» МКФ у Сан-Себастьяні, «Найращому режисеру» МКФ у Токіо, «Головний приз журі» Європейського кінофестивалю Лез-Арк, шість нагород «Едда» (ісландський «Оскар») і престижну кінопремію Північної ради.

Французька кінокомпанія Slot Machine була заснована Маріанн Слот у 1993 році. Компанія працює вже понад 20 років з багатьма міжнародними кінорежисерами на піку їхньої кар’єри, серед яких: Ларс фон Трієр, Малгожата Шумовська, Томас Вінтерберг, Лісандро Алонсо та ін.

Slot Machine досі є французьким партнером більшості фільмів Ларса фон Трієра, починаючи з фільму «Розсікаючи хвилі» (1996). Найвідоміші роботи кінокомпанії: «Меланхолія», «Німфоманка», «Доґвіль», «Антихрист»; «Дім, який побудував Джек», який зараз перебуває на стадії постпродакшену.

У доробку української кінокомпанії Solar Media Entertainment – успішна комедія «#Selfieparty» режисера Любомира Левицького; «DZIDZIO Контрабас» режисера Олега Борщевського, що зараз знаходиться на фінальній стадії монтажу та виходить у прокат 31 серпня 2017 року; «Egregor» – міжнародний копродукційний проект режисера Любомира Левицького, який готується до зйомок; а також драма «Лагідна» українського режисера Сергія Лозниці, світова прем’єра якої відбулася у рамках офіційної конкурсної програми Каннського МКФ цього року.

Компанія Вeta Cinema, що розташована у Мюнхені, – сильний міжнародний сейлз-агент, що займається міжнародними продажами, приєдналася до проекту «Жінка на війні» одразу після ознайомлення із найпершою версією сценарію.

Продюсери також оголосили, що договори про дистрибуцію вже почали діяти на певних ключових для фільму територіях. Slot Machine вже реалізувала дві домовленості з Францією, де Jour2Fête займатиметься кінотеатральними правами, а добре відомий спеціалізований лейбл Potemkine – правами на домашнє відео. Camera Film забезпечить дистрибуцію фільму в Данії.

Українським копродюсером Solar Media Entertainment також досягнуто попередніх домовленостей з компанією UFD, яка займатиметься дистрибуцією фільму в Україні.

Європейську копродукцію підтримали: програма Media (Creative Europe), Європейський фонд підтримки кіно Eurimages, Французький національний центр кінематографії CNC, Cinema du Monde (світовий фонд підтримки кіно), Програма New Media, Gan Foundation, Icelandic Film Fund (ісландський фонд підтримки кіно), NFTF (Nordisk Film & TV Fond, скандинавський фонд кіно і ТБ).

Офіційна інформація