f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Підлітки, містика, Влад Троїцький та український хоррор: про проекти-учасники пітчингу 8-го ОМКФ

26.07.2017

В рамках індустріальної секції 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю відбувся пітчинг кінопроектів. Подаємо статтю Галини Петренко, «Детектор медіа» про презентовані кінопроекти.

У фіналі пітчингу брали участь 11 повнометражних кінопроектів українського виробництва або копродукцій з Україною у підготовчому періоді, які призначені для кінотеатрального прокату та мають принаймні 30% підтвердженого фінансування. Всі разом вони боролися за головний приз пітчингу – 60 тис. грн. Зрозуміло, що ця сума – крапля в морі в кінобюджетах. Тому справжнім головним призом пітчингу є можливість заявити про свій проект міжнародному журі та представити його потенційним партнерам. А для декого з учасників пітчингу він навіть є стартом промокампанії фільму.

До журі пітчингу увійшли: головний менеджер Фестивалю європейського кіно «Дез Арк» Ґійом Кало (Франція), продюсер Марек Розенбаум (Ізраїль), продюсер Arizona Production Ґійом де Сей (Франція), представниця Роттердамського міжнародного кінофестивалю Маріт ван ден Елшут (Нідерланди), представниця Сараєвського кінофестивалю Амра Баскіч Камо (Боснія і Герцеговина), продюсерка Manderlay Films Ребекка Ґаррідо (Німеччина) та продюсер Rohfilm Gmbh Карстен Штьотер (Німеччина).

Серед конкурсантів були як уже відомі за пітчингами Держкіно проекти, так і нові.

1. «Антон» / Anton (Україна, Грузія)

Продакшни: «ІнсайтМедіа», Georgian International Films
Режисер: Заза Урушадзе
Продюсери: Володимир Філіппов, Мірза Давітайя, Олександр Коваленко, Алла Овсяннікова, Андрій Суярко
Драма, 100 хв.
Очікувана дата релізу: вересень 2018 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 1 382 662 / 1 358 413 євро

В основі сюжету фільму – роман Дейла Айслера «Антон». Письменник був уродженцем Одеси, його родина емігрувала на Захід у 1920-х роках.

У фільмі розповідається про село неподалік Одеси, у якості локації для зйомок обрали Одещину. Це історія дружби хлопчиків, у якій показано два світи: дитячий, сповнений пригод і мрій, і жорстокий світ громадянської війни. Автори сподіваються представити фільм на Берлінале.

Фільм отримав державне фінансування в Україні та Грузії. Автори шукають ще 30 тис. дол. і співпродюсера для чотирьох знімальних днів і постпродакшена.

2. «Стоп-земля» / The Floor is Lava (Україна)

Продакшни: «Магіка фільм», ESSE production house
Режисер: Катерина Горностай
Продюсери: Геннадій Кофман, Віталій Шереметьєв, Вікторія Хоменко, Ольга Бесхмельніцина
Драма, 90 хв.
Очікувана дата релізу: вересень 2019 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 320 000 / 96 000 євро

Повнометражна ігрова стрічка в документальній стилістиці для підлітків і про підлітків, режисерський дебют у повному метрі Катерини Горностай. Автори провели біля сотні інтерв’ю з українськими підлітками про те, який фільм про підлітків вони б хотіли подивитися. Ближче до знімального періоду хочуть провести ще ретельніший кастинг, тому що діти ростуть. Відібраних дітей планують об’єднати у певну творчу лабораторію та проробляти там ситуації з їхнього життя.

Наразі існує сценарій із діалогами, але для зйомок хотіли б залишити тільки кістяк цієї історії. Загалом проект перебуває на ранній стадії девелопменту: доробляється сценарій та ведуться пошуки фінансування. Автори відкриті для копродукції та шукають сейлз-партнерів.

«Стоп-земля» – це дитяча гра, яка вимагає постійного руху.

3. «Банкет» / Banquet (Україна)

Продакшн: TrueMan Production
Режисери: Аліса Павловська, Ана Урушадзе, Ольга Єршова, Меріам Боуселмі, Альона Федорова, Хадас Бен Ароія
Продюсер: Валерій Калмиков
Комедія, 85 хв.
Очікувана дата релізу: липень 2018 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 490 000 / 80 000 євро

Повнометражний фільм, який містить шість новел. Зав’язка: ювіляр, кінорежисер і директор кіностудії, просить гостей свого банкету покритикувати його. Вони починають його критикувати, з чого перед глядачами постають історії про людей із кіносвіту.

До роботи над фільмом запрошено режисерів із Ізраїлю, Німеччини, України, Тунісу, Грузії та, можливо, Італії (може бути сьома історія). Кожен знімає свою новелу.

Хотіли б запросити двох-трьох зіркових акторів. Якщо цього не вийде, бюджет буде зменшений.

4. «Дикі коні» / Wild Horses (Україна, США)

Продакшн: Directory Films
Режисер: Володимир Тихий
Продюсери: Ігор Савиченко, Марко Супрун
Трилер, містика, 100 хв.
Очікувана дата релізу: березень 2018 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 770 000 / 268 000 євро

Історія про молоду жінку, яка живе в мезальянсі з літнім диригентом симфонічного оркестру. Він викриває зраду молодої дружини зі скрипалем свого оркестру, той його вбиває, але замість того, щоб померти, диригент стає зомбі. Він убиває поліцію й сусідів, які теж перетворюються на зомбі. Тим часом з’ясовується, що його дружина є відьмою. Вона і її коханець перетворюються на диких коней.

Автори планують створити нового антигероя на кшталт Дракули, але з українським бекграундом. Також вони кажуть, що їхній фільм розкриє тему соціального протесту звичайних людей проти відомих особистостей.

Автори фільму мають американського партнера, який збирається профінансувати $300 тис. Мають вони і кількох менших партнерів, але грошей досі дещо не вистачає, тому відкриті до співробітництва.

5. «Жінка на війні» / A Woman at War (Україна, Ісландія, Франція)

Продакшни: Slot Machine (Франція), Solar Media Entertainment (Україна)
Режисер: Бенедікт Ерлінгссон
Продюсери: Маріанн Слот, Карін Лебланк, Сергій Лавренюк
Артхаузний екшн-трилер, 90 хв.
Очікувана дата релізу: квітень 2018 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 2 637 196 / 2 637 196 євро

Фільм про самотню жінку під 50. Вона диригент, а також бореться з алюмінієвими фабриками в Ісландії. Аж раптом із України вона отримує листа про те, що задоволено її заявку на всиновлення маленької дівчинки. Вона намагається «врятувати світ» і через порятунок країни, і через порятунок людини. Зйомки відбудуться в Ісландії та Україні.

Фільм підтримали Euroimage, CNC, Держкіно (переможець Десятого конкурсного відбору кінопроектів), Ісландський та Норвезький фільмофонди. Частка фінансування від України – 20% загального бюджету.

Автори фільму вже уклали угоду про світовий кінотеатральний продаж із сейлз-агентом Beta Cinema. Участь у пітчингу ОМКФ – своєрідний старт промокампанії фільму.

6. «Мої думки тихі» / My Thoughts are Silent (Україна)

Продакшн: Toy Cinema
Режисер: Антоніо Лукіч
Продюсери: Алла Бєлая, Дмитро Суханов
Трагікомедія, 90 хв.
Очікувана дата релізу: липень 2019 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 311 752,78 / 299 456,68 євро

Road movie. Український звукорежисер збирається емігрувати в Канаду, але перед цим йому пропонують записати спів карпатського птаха – рахівського крижня. Фільм зніматимуть на Закарпатті. Розпочати планують цієї осені. Загалом зніматимуть дві осені: під час цьогорічної та 2018 року. Наразі доробляють сценарій і ведуть перемовини з акторами.

Фільм отримав підтримку від Держкіно, але досі не вистачає частини бюджету, тому автори шукають продакшн-партнерів, а також партнерів із боку телеканалів, VOD-платформ, сейлз-агентів, дистриб’юторів.

7. «Мороки» / Wicked (Україна)

Продакшн: Mainstream Pictures
Режисер: Семен Мозговий
Продюсери: Александр Чепіга, Тарас Босак, Артем Колюбаєв
Містичний трилер, 87 хв.
Очікувана дата релізу: травень 2019 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 335 000 / 67 000 євро

Фільм буде розрахований на аудиторію «18+». За задумом авторів, він має зруйнувати код, закладений в українців поемою «Катерина» Тараса Шевченка.

За сюжетом, журналіст та оператор великого каналу готують складний репортаж. У процесі вони потрапляють до страшної хатини в лісі, де лишаються ночувати. Вечеря під трансляцію бою Кличка та Повєткіна перетворюється на жах. В основу сценарію планують покласти повість Олександра Мехеда «Доктор Сталевий молот проти Російського витязя».

Наявні наразі 67 тис. євро – власні кошти. Планують звертатися по фінансування до Держкіно. Шукають копродукційного, VFX-партнера тощо. Також шукають грузинського актора.

8. «Незвичайний грецький похорон у Карпатах» / Unusual Greek Funeral in the Carpathians (Україна, Греція)

Продакшни: «ІнсайтМедіа», Faliro House Production
Режисер: Грігоріс Карантінакіс
Продюсери: Володимир Філіппов, Крістос В. Константакопулос, Олександр Коваленко, Андрій Суярко, Алла Овсяннікова
Трагікомедія, 110 хв.
Очікувана дата релізу: листопад 2019 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 1 101 169 / 1 046 149 євро

Один зі сценаристів фільму – Заза Буадзе. Це історія молодого афінянина, наполовину грека, наполовину українця. Його мати помирає і залишає заповіт – кремувати її та розвіяти попіл із колокольні в селі в Карпатах. Герой їде в Карпати, де має непрості стосунки із дідом. Автори фільму прагнуть зняти класичну історія про те, як хлопчик перетворюється на чоловіка.

На роль карпатського діда головного героя планують запросити Богдана Бенюка.

Проект уже підтримує Держкіно – 50% бюджету. Автори очікують фінального рішення про фінансування від Грецького кіноцентру. Також проект підтримується Creative Europe. Український внесок (у тому числі за кількістю найнятих робітників) є більшою частиною цього копродукційного проекту.

Фільм зніматимуть у Карпатах, Афінах та Швейцарії.

Дистриб’ютор – FeelGood Entertainment.

9. «Передчуття» / Foreboding (Україна)

Продакшн: Garnet International Media Group
Режисер: В’ячеслав Криштофович
Продюсер: Андрій Єрмак
Драма, 90 хв.
Очікувана дата релізу: 2019 рік
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 931 000 / 372 400 євро

Місце дії фільму – невелике приморське містечко, де пульсує сучасне життя.

Проект – переможець Десятого пітчингу Держкіно, звідки отримав 50% загального бюджету. Щодо решти 50% автори ведуть перемовини. Не виключають, що це буде копродукція, а партнери – ті самі, що у фільма «Межа».

10. «Український Декамерон» / Ukrainian Decameron (Україна)

Продакшн: TrueMan Production
Режисери: Влад Троїцький, Тетяна Троїцька
Продюсер: Валерій Калмиков
Драма, 90 хв.
Очікувана дата релізу: жовтень 2018 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 530 000 / 330 000 євро

Проект знаходиться на стадії девелопменту. В основі фільму – однойменний спектакль Влада Троїцького, якому більше десяти років та який являє собою суміш Бокаччо і Гоголя. У фільмі буде багато музики, зокрема, від «ДахаБраха» і Dakh Daughters. Зніматимуть всередині реального села.

Влад Троїцький і Валерій Калмиков уже працювали разом над документальним фільмом про «ГогольFest» – фестиваль, який Троїцький щороку проводить у Києві.

11. «Яків» / Yakiv (Україна)

Продакшн: Pronto Film
Режисер: Вікторія Трофименко
Продюсер: Максим Асадчий
Історична драма, біографія
Очікувана дата релізу: серпень 2019 року
Бюджет (загальний / підтверджене фінансування): 3 069 351 / 1 019 054 євро

Це другий фільм Вікторії Трофименко і Максима Асадчего, які до цього разом зняли фільм «Брати. Остання сповідь».

«Яків» – фільм про Голодомор. Він розкаже про реальну історичну постать – Якова Дробота, який мешкав у селі Великий Хутір. Він був переконаним комуністом, заснував комуністичну владу у своєму селі, розкулачував односельчан, насильно залучав людей до колгоспу. Підтримав заклик Сталіна почати індустріалізацію. Але під час реалізації п’ятирічного плану індустріалізації зрозумів, що відбуваються неправильні процеси. Він зрікся ідеології комунізму. Для нього люди стали важливішими за ідеологію. Він не допустив голоду у Великому Хуторі, врятувавши життя 2800 людей.

Автори фільму хочуть знімати багато реальних людей із села. Розраховують знайти половину грошей в Україні. Решту – в ЄС, Канаді.

Галина Петренко, «Детектор медіа», 21 липня 2017 року