f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Яке кіно зацікавить велику кількість глядачів: думка українських продюсерів

24.06.2017

Огляд другого дня Десятого пітчингу Держкіно.

Галина Петренко, «Детектор медіа»

Протягом другого дня Десятого пітчингу Держкіно експертна комісія розглянула 31 заявку в трьох номінаціях: ігрові повнометражні національні фільми (широка глядацька аудиторія – 14 проектів), ігрові повнометражні копродукційні фільми (широка глядацька аудиторія – 10 проектів) та тематичні неігрові фільми (про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України, – 7 проектів).

Не дивлячись на те, що конкурсанти в категорії дебютних робіт презентувалися напередодні, на другий день дебютанти теж були: Володимир Зеленський презентував комедію «Він і Вона», де він вперше виступить режисером, а Юрій Горбунов представив теж комедію «Скажене весілля», де він вперше виступить продюсером. Цікаво також, що двоє конкурсантів – «Прототип продакшн» («Скажене весілля») та «MKK Фільм Сервіс» («Адвокат зі Львова») – націлилися на створення франшиз.

Якщо б пітчинг дивився непідготовлений глядач, то він би вийшов звідти натхненним: стільки цікавих ідей було представлено, включно з чималою кількістю копродукційних проектів з партнерами звідусіль (Франції, Італії, Польщі, Бельгії і навіть із Китаю та Австралії). Насправді ж деякі з них дійсно мають і команду, і акторів, і партнерів, і фінансування, тоді як інші знаходяться радше на папері. І тут експертній комісії не позаздриш: щоб зробити вірний вибір, потрібно зібрати докупи багато інформації, врахувати безліч факторів – і все одно певний момент невизначеності залишиться.

До того ж на сприйняття пропозицій конкурсантів впливає шлейф їхніх попередніх досягнень та поразок. Наприклад, у те, що студія «Квартал 95» зніме чергову комедію – з державними коштами чи без них – чомусь віриться. А от Оліасу Барко, який презентував фільми «Останній крок» як співпродюсер та «Алісія: заборонена гра» як співпродюсер, режисер і співавтор сценарію, свій виступ довелося починати з відповіді на запитання, що висіло в повітрі: «Коли вийде фільм “Поліна”?» (нагадаємо: «Поліна» – франко-україно-бельгійська копродукція, режисером якої виступив Оліас Барко та прем’єра якої анонсувалася на травень 2017 року, проте наразі в репертуарному плані дистриб’ютора картини UFD в графі «Дата релізу» стоїть статус ТВА – «буде оголошено пізніше»).

Стосовно копродукційних фільмів під час презентації член комісії Андрій Халпахчі кілька разів піднімав питання про те, що в майбутньому варто розділити їх на дві категорії: фільми, в яких Україна є мажоритарним та міноритарним партнером.

Ще одна «прикмета часу»: всі конкурсанти як вогню уникали згадки про Росію. Ті, хто говорили про широку міжнародну дистрибуцію, або просто не згадували про цю країну, або прямо говорили, що там прокату не буде. А як воно вийде насправді – покаже тільки життя.

Нарешті, в кулуарах жартували, що не так легко знайти серед конкурсантів проект, де б оператором не був заявлений Сергій Михальчук, а актором – Станіслав Боклан. Якщо всі ці проекти будуть втілені в життя, ці двоє мають просто озолотитися.

Нижче пропонуємо вам стислий опис усіх проектів другого дня пітчингу. Сподіваємося, він виявиться корисним: ми зібрали всю інформацію про ступінь готовності знімальної команди, фінансування, касту та бачення дистрибуції для кожного проекту, яку почули під час презентацій, – принаймні, таким є стан справ зі слів самих конкурсантів, які відповідали на запитання членів пітчингової комісії.

Ігрові повнометражні національні (широка глядацька аудиторія)

Назва кінопроекту: «Будинок слова»

Про що фільм: Проект брав участь у пітчингу Держкіно в 2014 році, виграв, але інфляція «з’їла» гроші, тож проект вирішили переподати на конкурс цього року. Сюжет: 1928 рік, Харків, дім для письменників, де їм забезпечили всі умови творити та прибрали будь-які побутові проблеми. Через образ головного негативного героя – неталановитого письменника, який досить випадково став мешканцем цього будинку, – показано трагічну історію життя Миколи Хвильового. Актора на головну роль ще немає, планують провести всеукраїнський кастинг, у тому числі в провінційних театрах, та залучити непрофесійних акторів.

Виробник: ТОВ «Фреш Продакшн Ю Ей»
Продюсери:
Олег Щербина, Юлія Чернявська
Режисер: Тарас Томенко
Автори сценарію: Тарас Томенко, Любов Якимчук
Хронометраж: 100
Загальний бюджет (млн. грн.):
60
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 30

Назва кінопроекту: «Перша зміна»

Про що фільм: Поліцейський екшн про людину-ідеаліста, який стикається з системою.

Виробник: ТОВ «Пронто Фільм»
Продюсер:
Максим Асадчий
Режисер: Олексій Катеринчук
Автор сценарію:
Сергій Касторних
Хронометраж: 90
Загальний бюджет (млн. грн.):
38
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 19

Назва кінопроекту: «Двері»

Про що фільм: Кіноальманах проекту «Дивись українське». 12 короткометражних фільмів-новел: 3-хвилинні ігрові фільми, призначені для показу перед основними сеансами в кінотеатрах.

Виробник: ТОВ «Фреш Продакшн Ю Ей»
Продюсери: Юлія Чернявська, Олег Щербина, Андрій Різоль
Режисери: Олесь Санін, Михайло Іллєнко, Олександр Ітигілов, Олександр Столяров, Оксана Тараненко, Тарас Ткаченко, Наталія Давиденко, Олександра Бровченко, Максим Люков, Тарас Томенко, Олександр Кирієнко
Автори сценарію:
Ольга Калуга, Михайло Іллєнко, Микола Терещенко, Софія Столярова, Лілія Остапович, Василина Дротяк, Олександра Бровченко, Максим Люков, Ігор Байбарза, Олена Осмоловська, Тетяна Бондар
Хронометраж: 70
Загальний бюджет (млн. грн.): 5,8
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 2,9

Назва кінопроекту: «Дикі коні»

Про що фільм: Містичний трилер. Одним із інвесторів є американська компанія, також є попередня зацікавленість двох фондів – із Люксембургу та Німеччини. Фільм призначений переважно для показу на фестивалях. Якщо ним зацікавляться VOD-сервіси, автори зроблять також англомовну версію. Прокат в Україні запланований на осінь 2018 року.

Виробник: ТОВ «Директорія кіно»
Продюсер: Ігор Савиченко
Режисер: Володимир Тихий
Автори сценарію: Володимир Тихий, Олесь Ульяненко
Хронометраж: 100
Загальний бюджет (млн. грн.): 22,5
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.):
11,3

Назва кінопроекту: «Все починається в Києві»

Про що фільм: Кіноальманах.

Виробник: ТОВ «Бі-Ті-Ел-Вавілон»
Продюсер: Андрій Різоль
Режисери: Олесь Санін, Сергій Круценко, Олександр Ітигілов, Олександр Столяров, Оксана Тараненко, Тетяна Могильник
Автори сценарію: Олесь Санін, Сергій Круценко, Андрій Малюхович, Олександр Столяров
Хронометраж:
90
Загальний бюджет (млн. грн.): 15
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 7,5

Назва кінопроекту: «Птах душі»

Про що фільм: Фільм про Василя Стуса. Фабула: авторитарна країна намагається знищити нобелівського номінанта.

Виробник: ТОВ «АС “УМ-ГРУП”»
Продюсер:
Артем Денисов
Режисер: Роман Бровко
Автори сценарію: Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов
Хронометраж: 100
Загальний бюджет (млн. грн.):
44
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 22

Назва кінопроекту: «Гувернер»

Про що фільм: Гостросюжетний детектив, на початку якого герой практично гине, потрапляючи до річки, а потім опиняється в містичному місці.

Виробник: ТОВ «Гарнет Інтернешнл Медіа Груп»
Продюсери: Юрій Морозов, Андрій Єрмак
Режисер: Андрій Кавун
Автор сценарію: Олег Приходько
Хронометраж: 90
Загальний бюджет (млн. грн.):
34,2
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 17,1

Назва кінопроекту: «Він і Вона»

Про що фільм: Перша в практиці студії «Квартал 95» україномовна романтична комедія. Сюжет: у житті подружньої пари наступає криза, вони вирішуються розлучитися, а перед розлученням пропонують один одному зробити те, чого не робили в шлюбі. У головних ролях – два «комерційних обличчя»: Настя Каменських і Володимир Зеленський. Початок зйомок: весна 2018 року. Прем’єра – Новий 2019 рік або 8 березня. Договір про продаж телевізійних прав поки що не підписаний із жодним телеканалом. Потенційно автори готові створити ще й 4-серійну версію. Основний прокат запланований в Україні. Також права планують продати в Білорусь, Казахстан, Азербайджан, країни Балтії, Польщу, Ізраїль, США та Німеччину.

Виробник: ТОВ «КіноКвартал»
Продюсери:
Володимир Зеленський, Андрій Яковлєв, Сергій Шефір, Борис Шефір
Режисер:
Володимир Зеленський
Автори сценарію: Олександр Щур, Станіслав Зубрицький
Хронометраж: 90
Загальний бюджет (млн. грн.):
36,8
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 18

Назва кінопроекту: «Секс і нічого особистого»

Про що фільм: «Стар медіа» придбала права на адаптацію канадського фільму My Awkward Sexual Adventure. Рімейк цього фільму також уже успішно виходив у Литві. Головний сценарист української адаптації фільму і виконавець однієї з ролей (не головної) – Сергій Притула. При адаптації жарти про секс пом’якшили (наприклад, в оригінальному канадському фільмі у головного героя був Едіпів комплекс). У відповідь на запитання експертів про те, чому литовський рімейк фільму виходив без держпідтримки, а українські продюсери просять державного фінансування, останні відповіли, що це тому що в Україні «інша конфігурація ринку», у зв’язку з чим є потреба знизити фінансові ризики.

Виробник: ТОВ «Стар медіа»
Продюсери: Влад Ряшин, Галина Храпко
Режисер: Ольга Ряшина
Автори сценарію: Сергій Притула, Валентин Сергійчук, Віталій Тильний, Володимир Ковцун, Володимир Жогло
Хронометраж:
85
Загальний бюджет (млн. грн.): 26
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 13

Назва кінопроекту: 5Baksiv.net

Про що фільм: У 2015 році автори виграли конкурс на фінансування ВВС однойменного веб-серіалу. Але наразі планують не його продовження, а зовсім інший продукт. Слоган: «Війна ближче, ніж здається». В центрі сюжету – флешка із фронту з записом убивства, яка потрапляє до рук головного героя. Повнометражний фільм орієнтується на «складну аудиторію» – у віці 16–30 років, яка не дуже хоче дивитися фільми про війну. На шлейф уваги від серіалу автори фільму розраховують в останню чергу. Сподіваються на 5–8 млн. грн. касових зборів.

Виробник: ПП «Мистецьке агентство “Перлини сезону”»
Продюсери: Дмитро Хільченко, Дмитро Дмитренко
Режисер: Мирослав Латик
Автори сценарію: Ольга Река, Мирослав Латик, Володимир Ареньєв
Хронометраж: 90
Загальний бюджет (млн. грн.): 8,6
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 3,7

Назва кінопроекту: «Вечори на хуторі»

Про що фільм: Продовження відомої історії авторства Миколи Гоголя

Виробник: ТОВ «АС “УМ-ГРУП”»
Продюсер: Артем Денисов
Режисер: Роман Барабаш
Автори сценарію: Тарас Боровок, Дмитро Наумов
Хронометраж: 100
Загальний бюджет (млн. грн.): 48,3
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 24

Назва кінопроекту: «Ціна свободи»

Про що фільм: Фільм про справу Дмитра та Сергія Павліченків.

Виробник: ДП «Паноптикум»
Продюсер: Людмила Пічугіна-Усенко
Режисер: Максим Бернадський
Автор сценарію: Тетяна Малахова
Хронометраж: 100
Загальний бюджет (млн. грн.): 37,7
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 18,9

Назва кінопроекту: «До і після сексу»

Про що фільм: Трагікомедія, глядачі якої спостерігатимуть за чотирма парами до та після сексу. Фільм планується зняти за мотивами успішного спектаклю театру імпровізації «Чорний квадрат». У ролях – актори театру, які грають у цьому спектаклі (Василь Голованов, Поліна Голованова та інші). Продюсери просять у держави 50% бюджету, решту планують покрити з власних коштів. Дистриб’ютором готова виступити компанія MMD. Прокат запланований у країнах СНД за виключенням Росії.

Виробник: ТОВ «Лаймове світло»
Продюсер: Володимир Яценко
Режисер: Олексій Пасічник
Автор сценарію: Олексій Пасічник
Хронометраж: 90
Загальний бюджет (млн. грн.): 12,5
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 6,3

Назва кінопроекту: «Скажене весілля»

Про що фільм: Комедія. Автори планують створити кінофраншизу, яка виходитиме на екрани щороку. Фільм – продюсерський дебют телеведучого Юрія Горбунова. У фільмі можуть бути задіяні кілька камео: Маша Єфросиніна, Катя Осадча, Олег Винник. Саунд-продюсер – Олексій Потапенко (Потап). Фільм планується створити в партнерстві з Film.ua Group у рамках підтримки останньою проектів, фінансованих Держкіно.

Виробник: ТОВ «Прототип продакшн»
Продюсери: Юрій Горбунов, Ірина Костюк, Анна Єлісеєва
Режисер: Дмитро Малков
Автор сценарію:
Микола Куцик
Хронометраж: 90
Загальний бюджет (млн. грн.): 10,8
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 3,2 

Ігрові повнометражні копродукційні фільми (широка глядацька аудиторія)

Назва кінопроекту: «Anne De Kiev (Анна Ярославна)»

Про що фільм: Проект був на минулому пітчингу, але продюсери не змогли фінально підтвердити кандидатуру режисера, котрим тоді хотіли запросити Режиса Варньє. Кастинг планують розпочати наприкінці року, виконавицю ролі Анни – знайти трохи раніше. Запланована світова підтримка релізу на фестивалях (American Film Market, MIPCOM тощо). Наразі в продюсерів є гроші на девелопмент, далі вони планують подаватися на конкурс щодо фінансування до французького кіноцентру CNC, в якого мають намір попросити 800 тис. євро (якщо кастинг вимагатиме більше, то верхня планка центру – 1,4 млн. євро). Також продюсери мали попередні переговори зі студією Canal+ і мають на прикметі українських інвесторів. Чималий бюджет фільму пояснюють великою кількістю графіки (зокрема, потрібно буде відтворити на екрані стародавні Київ та Париж). Графіку робитиме компанія Postmodern та французька компанія, яка спеціалізується на візуальних ефектах.

Виробник: ТОВ «Студія “Кінороб”»
Продюсери: Єгор Олесов, Оксана Мельничук
Режисер: Yves Angelo (Ів Анжело)
Автор сценарію: Доксуа Жаклин
Хронометраж: 120
Загальний бюджет (млн. грн.): 135
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 40,5

Назва кінопроекту: «Адвокат зі Львова»

Про що фільм: Детектив із харизматичним головним героєм а-ля український Шерлок Холмс. Його зіграє актор Львівського театру ім. Курбаса. Автори фільму не розглядають телевізійну версію, зате націлилися на створення франшизи.

Виробник: ТОВ «MKK Фільм Сервіс»
Продюсер: Олексій Карпенко
Режисер: Заза Буадзе
Автор сценарію: Андрій Кокотюха
Хронометраж: 110
Загальний бюджет (млн. грн.): 39,2
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 19,6

Назва кінопроекту: «Містер Гелікоптер (Сікорський)»

Про що фільм: Фільм про авіаконструктора Ігоря Сікорського. Потенційно можливими партнерами для копродукції автори фільму бачать компанії та фонди з США та/або Канади, проте конкретних копродукційних партнерів ще не знайшли: з США працювати складно, оскільки там копродукція з Україною – рідкість; а з Канадою поки не підписана угода про копродукцію. Також продюсери планують звернутися по фінансування до одного з західних фондів, який спеціалізується на популяризації науки в художній формі.

Виробник: ПП «Кіностудія Інтерфільм»
Продюсери: Олена Фетісова, Володимир Козир
Режисер: Роман Ширман
Автор сценарію: Роман Ширман
Хронометраж: 110
Загальний бюджет (млн. грн.): 65,6
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 32,8

Назва кінопроекту: «Кремінь» (The Medal Maker)

Про що фільм: Спільне виробництво Австралії, Китаю та України. Фільм про Віктора Коваленка – найуспішнішого тренера з парусного спорту українського походження в Австралії. Головну роль виконає Олег Шульга (Дніпро). Також українську частину фільму зніматиме український оператор Сергій Михальчук. Початок зйомок запланований на наступний рік. Фінансування здійснюватиметься з австралійських фондів, також суттєва сума надійде з Китаю. Дистрибуція запланована в тому числі в Китаї.

Виробник: ТОВ «Пронто Фільм»
Продюсер: Максим Асадчий
Режисер: Рольф де Хір
Автор сценарію: Рольф де Хір
Хронометраж: 120
Загальний бюджет (млн. грн.): 337,5
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 33,8

Назва кінопроекту: «Викрадення диявола»

Про що фільм: Фільм про нацистського злочинця Адольфа Ейхмана та агента ізраїльської розвідки Малкіна, який його вистежує, ловить та доправляє до місця суду. Фільм заявлений як спільне виробництво ARSAM International, Garnet International Media Group та Lama Films. Велику частку зйомок продюсери обіцяють в Україні. Серед членів команди один із кастинг-директорів, один із композиторів та художник-постановник будуть українцями. На ролі вже затверджені Макс Іванір та Анна Адамович.

Виробник: ТОВ «Гарнет Інтернешнл Медіа Груп»
Продюсери: Андрій Єрмак, Ілан Жирар, Амір Харел
Режисер: Філіп Азуле
Автор сценарію: Філіп Азуле
Хронометраж: 120
Загальний бюджет (млн. грн.): 115,9
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 24

Назва кінопроекту: «Парадайз»

Про що фільм: Фільм про людину, яка стала свідком вбивства сицилійською мафією, і її за програмою захисту свідків відсилають у Альпи. Туди ж за цією ж програмою приїжджає і вбивця, що розкаявся. Там вони зустрічаються. Фільм інтригуюче названо лав-сторі. Мажоритарний копродукційний партнер – Італія. Від України просять близько 20% бюджету фільму. Решту планують залучити в Словенії. Продюсери кажуть, що наразі в них є всі гроші, крім українських. Головний фокус – Берлінський кінофестиваль і Tribeca.

Виробник: ТОВ «Фреш Продакшн Ю Ей»
Продюсери: Олег Щербина, Юлія Чернявська, Стефано Бассо, Андреа Маньяні, Жанпауло Сміралья, Бранислав Срдіс
Режисери: Андреа Маньяні, Девід дел Деган
Автори сценарію: Андреа Маньяні, Девід дел Деган
Хронометраж: 85
Загальний бюджет (млн. грн.): 34
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 7,7

Назва кінопроекту: «Довіра»

Про що фільм: Гостросюжетна соціальна драма про подорож із України через Польщу в Бельгію. Копродукція трьох країн: України, Польщі та Бельгії. Головну роль виконає польська акторка Єва Блащчик. Продюсери налагодили співпрацю з Фільм-комісією Трускавця, де знімуть не тільки українську частину сюжету, але й польську подорож. Загалом 20% польського бюджету планують витратити в Україні. Автори сподіваються на фестивальне майбутнє свого фільму та загальноєвропейський прокат.

Виробник: ТОВ «Ессе продакшн хаус»
Продюсери: Віталій Шереметьєв, Наталія Лібет (Україна), Куба Косма (Польща), Jules Debrock (Бельгія)
Режисер: Даріуш Ґаєвский
Автори сценарію: Цезарій Гарасимович, Даріуш Ґаєвський
Хронометраж: 95
Загальний бюджет (млн. грн.): 57,9
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 9,3

Назва кінопроекту: «Спадок брехні»

Про що фільм: Гостросюжетний фільм, в сюжеті якого серед іншого фігурують агенти ФСБ. Зйомки заплановані в Києві та Генуї (основні – в Києві). Україна є мажоритарним продюсером у цьому фільмі. Свою участь у фільмі вже підтвердили такі актори: Сергій Калантай, Керолайн Гудол, Володимир Левицький, Борис Абрамов, Андрій Носов та інші. На головну жіночу роль продюсери запросили Ольгу Куриленко, яка наразі чекає на кандидатуру виконавця головної чоловічої ролі. Оператор – Сергій Михальчук.

Виробник: ТОВ «ТОЙ»
Продюсери: Алла Бєлая, Кріштоф Солек, Ед Бол
Режисер: Ед Бол
Автор сценарію: Ед Бол
Хронометраж: 100
Загальний бюджет (млн. грн.): 70,9
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 17,7

Назва кінопроекту: «Останній крок»

Про що фільм: Про кілера, який рятує життя. Фільм запланований як спільне виробництво Франції та України. В Україні запланований 31 знімальний день. Технічна команда – повністю українська. Серед акторів заявлені Жан Рено та Том Хоппер. Зйомки планують закінчити в серпні 2018 року. Universal погодилася дистриб’ютувати.

Виробник: ТОВ «Іст Вест Продакшн»
Продюсери: Корін Бенішу, Лоран Тальрон, Флоранс Моос, Оліас Барко, Олег Герман
Режисер: Фредерік Петіжан
Автор сценарію: Фредерік Петіжан
Хронометраж: 90
Загальний бюджет (млн. грн.): 80
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 23

Назва кінопроекту: «Алісія: заборонена гра»

Про що фільм: Фільм про СНІД. Заявлений як спільне виробництво Wild Tribe Films (Бельгія) та East West Production (Україна). На дві головні ролі заявлені Іванна Сахно та Вікторія Склярська.

Виробник: ТОВ «Іст Вест Продакшн»
Продюсери: Оліас Барко, Олег Герман
Режисер: Оліас Барко
Автори сценарію: Алла Грицай, Джонатан Ньюманн, Оліас Барко
Хронометраж: 100
Загальний бюджет (млн. грн.): 28,2
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 14,1

Тематичні неігрові фільми (про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України)

Назва кінопроекту: «Наш капелан»
Про що фільм: Фільм про капелана, який їздить в АТО. Автори фільму більше 1,5 років їздять разом із ним. Обраний хронометраж – 75 хвилин – кінотеатральний мінімум. Є плани показати фільм на Docudays UA. Коротшу версію для телевізійного показу автори за потреби також готові зробити.

Виробник: ПП «Кінокомпанія “Магіка-Фільм”»
Продюсер: Геннадій Кофман
Режисер: Сергій Лисенко
Автор сценарію: Сергій Лисенко
Хронометраж: 75
Загальний бюджет (млн. грн.): 2,3
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 2

Назва кінопроекту: «Міф»

Про що фільм: Фільм про оперного співака Василя Сліпака, що поїхав воювати в АТО і там загинув. Раніше автори фільму оголосили кампанію на «Спільнокошті», де зібрали більше 300 тис. грн., також п’ять українських телеканалів поділилися своїми архівними записами про Василя Сліпака. Гроші, які просять у Держкіно, потрібні на анімацію (близько 6 хвилин) та озвучування іноземними мовами (фільм планують показати в 23 країнах). Аніматор Юрій Журавель (лідер гурту Ot Vinta) уже створив анімованих персонажів для фільму. 29 червня, на роковини загибелі Василя Сліпака, автори картини планують влаштувати закритий показ чорнової версії своєї роботи.

Виробник: ТОВ «РіК ТБ»
Продюсер: Діана Карпенко
Режисери: Леонід Кантер, Іван Ясній
Автор сценарію: Леонід Кантер
Хронометраж: 60
Загальний бюджет (млн. грн.): 1,7
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): близько 0,3 (у заявці вказували 0,9 млн. грн., але під час пітчингу оголосили, що грошей уже потрібно менше)

Назва кінопроекту: «Мир для Ніни»

Про що фільм: Головна героїня – жінка, яку все життя переслідує війна і яка втратила в бойових діях чоловіка та сина. Фільм планується зняти в жанрі роуд-муві.

Виробник: ТОВ «Т.Т.М.»
Продюсер: Андрій Границя
Режисер: Жанна Максименко-Довгич
Автор сценарію: Жанна Максименко-Довгич
Хронометраж: 70
Загальний бюджет (млн. грн.): 1,6
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 1,6

Назва кінопроекту: «Операція “Грубешів”»

Про що фільм: Фільм присвячений 75-річчю УПА. Автори провели багато часу в архівах Польщі та України, а також накопичили реквізит. Фокус планують зробити на тому, що об’єднує українців із поляками, а не роз’єднує. Планують створити радше телевізійний проект, призначений також для показу на фестивалях.

Виробник: ТОВ «АС “УМ-ГРУП”»
Продюсер: Артем Денисов
Режисер: Віталій Загоруйко
Автор сценарію: Віталій Загоруйко
Хронометраж: 45
Загальний бюджет (млн. грн.): 3,8
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 3,8

Назва кінопроекту: «300 спартанців Луганського аеропорту»

Про що фільм: Автори фільм обіцяють не обтяжувати його реконструкціями, а натомість більше уваги приділити документальним зйомкам і хроніці, інтерв’ю з військовими на передовій.

Виробник: ТОВ «МПЦ “ФОР-ПОСТ”»
Продюсер: Олександр Дріз
Режисер: Сергій Сотніченко
Автор сценарію: Тарас Ткаченко
Хронометраж: 55
Загальний бюджет (млн. грн.): 3
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 3

Назва кінопроекту: «На Схід»

Про що фільм: Колективний портрет української армії.

Виробник: ТОВ «8К ГРУП»
Продюсери: Михайло Кушнір, Сергій Тахмазов
Режисер: Вадим Єрмоленко
Автор сценарію: Вадим Єрмоленко
Хронометраж: 55
Загальний бюджет (млн. грн.): 1,2
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 1,2

Назва кінопроекту: «Родинна справа»

Про що фільм: Про родинні історії військових та волонтерів. Наразі на Сході України на українському боці, серед інших, воюють росіяни та російськомовні українці. Автори фільму зібрали кілька історій про таких людей. Одна з історій – про онука героя Радянського Союзу, який повернувся з полону терористів.

Виробник: ТОВ «Добранічфільм»
Продюсери: Олександр Дмитренко, В’ячеслав Демченко
Режисер: Валерій Балаян
Автор сценарію: Євген Положій
Хронометраж: 52
Загальний бюджет (млн. грн.): 1,2
Очікувана сума державної підтримки (млн. грн.): 1,2

Фото: Галина Петренко

Галина Петренко, «Детектор медіа», 23 червня 2017 року