f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Відбулася презентація Discover Ukraine в Українському павільйоні в Каннах

25.05.2017

22 травня 2017 року відбулася презентація Discover Ukraine в Українському павільйоні в Каннах.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко та керівник Української кіноасоціації Вікторія Ярмощук представили іноземній публіці переваги виробництва кіно в Україні, а також систему рібейтів для іноземних продюсерів в Україні.

Більше 50 іноземних фільмів (Transporter 3, Bitter Harvest та ін.) були вироблені в Україні за останні 25 років – з місцевими сервісами і локаціями, і щорічно ця цифра зростає. В Україні розвинена індустрія кіно й невисокі ціни на виробництво. Є 50 повністю обладнаних павільйонів, рентал-хаузи з повним набором сучасної техніки, сервісні компанії… За словами Вікторії Ярмощук, українці особливо сильні в постпродакшені, CG і VFX. Вони отримують багато світових нагород і співпрацюють зі світовими студіями (Universal Studios, Warner Brothers, Katalyst Films, MTV, 20th Films, 20th Century Fox, WWE Studios, Rebel Films, Sony Pictures). В Україні поки що небагато кінотеатральних екранів – близько 500, але ця цифра зростає і це один із основних пріоритетів у розвитку індустрії на найближчий час.

Вікторія Ярмощук озвучила цифру українського бокс-офісу в 63 млн. $. Він зростає приблизно на 16% на рік. Це стосується також і ціни на квиток в кіно. Кількість фільмів, вироблених в Україні, постійно збільшується. За словами Пилипа Іллєнка, в цьому році очікується, як мінімум, 15 великих кінотеатральних прем'єр, знятих за підтримки Держкіно України.

Пилип Іллєнко розповів таке: «У зв'язку з прийняттям нового закону, тепер буде можливо покривати до 100% бюджету на виробництво анімаційних, документальних, освітніх, дебютних та артхаузних фільмів за державний кошт. До 80% бюджету – на виробництво інших повнометражних художніх стрічок. Особливо цікавим є те, що держава зможе покрити також до 50% бюджету телевізійних серіалів і фільмів.

Крім того, державне фінансування буде поширюватися на інші форми підтримки: просування фільмів, освітні програми, в т.ч. навчання українських студентів у закордонних кіношколах. Підтримка також буде поширюватися на відкриття нових кінотеатрів, особливо в маленьких містах. Ну і, звичайно, закон передбачає систему кеш-рібейтів: повернення 16,6% прямих кваліфікованих витрат на виробництво і повернення 10% виплачених гонорарів творчій команді і акторам (talent fee).

Для отримання повернення проект повинен пройти два тести: культурний і виробничий, система тестування схожа на аналогічну в Чеській Республіці. Щоб отримати рібейт, потрібно мати українського копродюсера, який зможе прийняти ці гроші від держави і передати партнерам з-за кордону. Ми готові запропонувати нашу систему рібейтів для художніх, анімаційних, документальних, телевізійних фільмів і навіть для рекламного відео, тобто практично для всіх типів виробництва».

Щорічно державний бюджет на підтримку кіно зростає, цьогоріч це приблизно 19 млн. доларів і це фактично в два рази більше, ніж торік. Наступного року сума буде ще більшою, оскільки потрібні додаткові кошти для фонду кеш-рібейтів.

Вікторія Ярмощук, своєю чергою, представила ряд переваг туристичної України для європейської публіки: «Україна розташована всього в кількох годинах польоту з Європи – з великою територією і населенням різних національностей, з різними пейзажами: гори, річки, озера, моря і навіть пустелі. При цьому, витрати на перебування в Україні вкрай низькі. Наприклад, середній рахунок в ресторані не перевищує 10-15 євро, таксі – 3-10 євро, а номер в тризірковому готелі – 50-100 євро».

Вікторія Ярмощук запросила іноземних колег відвідати найбільші кіноподії в Україні: міжнародні кінофестивалі у Києві (Kyiv International Film Festival Molodist) та в Одесі (Odessa International Film Festival), а також бізнес-форум Kyiv Media Week з конференцією Film Business.

Нагадуємо, що в програмі цьогорічного Каннського кінофестивалю є два українських фільми: «Лагідна» Сергія Лозниці та «Іній» Шарунаса Бартаса.

Офіційна інформація