f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Саундтрек по-українськи: як звучить короткий метр

20.04.2017

Молоді українські гурти озвучать короткометражні фільми зарубіжних режисерів.

Ольга Артеменко, Cultprostir

19 квітня 2017 року розпочався Kyiv International Short Film Festival, який знову підтверджує, що кіно – це не тільки «дивитися», але й «слухати». В рамках проекту Sound&Vision українським гуртам Ptakh_Yung, YUKO, Atomic Simao, LVNA і Son Sovy запропонували створити власні версії саундтреків для короткометражок зарубіжних режисерів. Музиканти вжилися в роль кінокомпозиторів, експериментуючи і старанно підбираючи музику під атмосферу й стилістику фільмів. Чи вдалося їм доповнити картинку звуком, можна буде перевірити 20 квітня у столичному Будинку кіно, де всі колективи вперше наживо гратимуть свої мелодії під час кінопоказу.

Дует Ptakh_Yung надав перевагу безмовному фільмові «Об'єкт» полячки Пауліни Скібінської.

Антон Дегтярьов, клавішник: «Найприємніше, що може бути в ситуації, коли йдеться про спільну творчість, – це співпадіння. Саме так сталося у випадку зі стрічкою «Об’єкт». Холодна, драматична атмосфера і своєрідний підхід до зображання природи – загальний настрій стрічки ідеально збігся з нашим. Дуже зачепила літературність цього кіно: той випадок, коли глядач отримує змогу сам собі пояснити, що саме сталось і чому. Ну і, звичайно, те, що протягом усього фільму не звучить жодного слова. Наш трек матиме таку ж назву, як і фільм – Object – адже він створений спеціально для нього».

Електронщики LVNA виділили для себе анімаційну короткометражку «На відстані» німецького режисера Флоріана Гроліга.

Михайло Гоголь, учасник гурту: «Спочатку ми подивилися тільки трейлер, в якому відзначили рисовку і взагалі візуальний ряд. Ми хотіли, щоб обраний фільм максимально «подружився» з нашою музикою, і ці яскраві, але м'які кольори, спокійний статичний кадр здалися нам дуже близькими. Вже потім ми побачили повний фільм, перейнялися його ідеєю. І хоч вона виявилася несподіваною (відносно трейлера), у правильності свого вибору ми тільки переконалися. Ми написали новий трек ексклюзивно для цього проекту».

Учасники тріо Son Sovy кажуть, що вечеря – найприємніший час прийому їжі для сов, тому їм підійшла робота японця Сакі Мурамото «Час вечеряти».

Кирило Цуканов, фронтмен: «Для нас це мультфільм про те, що в речах, які на перший погляд здаються буденними, є диво. Головний герой – маленький хлопчик, якому цікаве все, що його оточує. Дуже важливо зуміти зберегти це почуття з віком.

Ми написали весь лейтмотив і теми героїв. Також зіграємо кілька фрагментів з уже записаних треків, але в іншій, більш чуттєвій інтерпретації. Ми повністю відмовилися від плейбеку, який завжди використовуємо на концертах, що дозволить плавно перетікати з теми в тему, а іноді й нашаровувати їх. Взагалі, ми вважаємо, що музика з нашого концертного репертуару підходить для кінематографу».

Електро-фольк гурт YUKO почула свою музику у стрічці «Холера» іспанця Аріца Морено.

Стас Корольов і Юлія Юріна: «"Холера" вдалим чином перетнулася з сюжетом однієї народної пісні, яку ми нещодавно знайшли. Це був настільки дивний збіг, що ми надихнулися, створили музику, а потім вибрали і доскладали слова. Ми намагалися, щоб музичний і смисловий зміст композиції відображав і підкреслював фільм, створюючи разом з ним єдиний твір. Наша пісня про «невродливого хлопця», над яким знущаються і в кінці б'ють. Схожа доля і у героя картини Морено».

Atomic Simao зупинилися на італійському анімаційному фільмі «Думками над хмарами» режисера Роберто Катані.

Микита Гавриленко, басист: «Ми написали трек спеціально для цього мультфільму. Чому вибрали «Думками над хмарами» – невідомо. Це історія про казковий світ, який не вписується в рамки буденності, незважаючи на загрозу стати сірим і втратити казку в душі. Мабуть, з усього запропонованого саме вона здалася найбільш доречною для нашої творчості. Мені здається, музика грає тебе сама: нею потрібно просто пройнятися і розслабиться. Кожна людина ловить свою хвилю. Неможливо порівняти внутрішні світи двох людей. До того ж, ми ніяк не можемо транслювати своє світовідчуття на 100%».

Kyiv International Short Film Festival триватиме до 23 квітня. Покази відбуватимуться в кінотеатрах «Україна», «Ліра», Будинку кіно та Маріїнському парку.

Ольга Артеменко, Cultprostir, 19 квітня 2017 року