f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

На проекті «Йом-Кіпур, або Судний день» вдруге замінили режисера

04.09.2016

16 серпня 2016 року Експертна комісія Держкіно з питань кінематографії погодила заміну режисера художнього повнометражного фільму «Йом-Кіпур, або Судний день».

Новим режисером проекту стала Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Про це нам стало відомо з відповіді на інформаційний запит.

Як йдеться в протоколі засідання Експертної комісії, заступник голови Держкіно Сергій Неретін поінформував присутніх, що до Держкіно звернулося ДП «Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка» в особі генерального директора Олеся Янчука щодо заміни режисера художнього фільму «Йом-Кіпур, або Судний день» (90 хвилин, ігровий, дитячий, переможець 2 конкурсного відбору, загальний бюджет 11 901 800 грн., частка Держкіно – 100%).

Попереднього режисера Ганну Гресь, у зв’язку з відмовою, було запропоновано замінити на Олесю Моргунець-Ісаєнко, яка представила експертній комісії режисерське бачення реалізації проекту.

Присутні на засіданні експерти Сергій Борденюк, Володимир Войтенко, Валентин Васянович, Людмила Горделадзе, Віталій Докаленко, Андрій Дончик (голова комісії), Андрій Дяченко, Геннадій Кофман, Юрій Мінзянов, Андрій Різоль та Андрій Халпахчі погодили заміну режисера одноголосно.

Також у Держкіно нам повідомили, що станом на 26 серпня 2016 року компанії-виробнику сплачено 7 026 254,80 грн. з загального бюджету стрічки у 11 910 800 грн.

Це вже друга заміна режисера на цьому проекті. Як ми вже писали, 8 лютого 2016 року експерти одноголосно погодили заміну Віктора Греся на Ганну Гресь.

Тоді «голова Держкіно Пилип Іллєнко повідомив присутніх, що ігровий для дитячої та юнацької аудиторії фільм «Йом-Кіпур, або Судний день» – переможець 2-го конкурсу – перебуває у виробництві згідно з чинним контрактом державного замовлення.

Автор сценарію та режисер Віктор Гресь; хронометраж 90 хвилин; компанія виробник – кіностудія ім. Довженка; кошторисна вартість 12 010 838 грн. (за рахунок Держкіно 100%); плановий термін виробництва грудень 2012 р. – грудень 2016 р.; сплачено у попередні роки 3 932 769 грн., залишок до сплати 8 078 068,9 грн.

Директор кіностудії окреслив загальний стан виробництва фільму, звернув увагу на вимушеній консервації через тривалу хворобу Віктора Греся та відсутність фінансування в 2014 році, та поінформував присутніх про долучення до проекту Ганни Гресь після отримання попередньої згоди від Віктора Греся.

Ганна Гресь запевнила присутніх, що пропрацювавши над режисерським сценарієм та маючи відповідний досвід зйомок фільмів і серіалів (стислі терміни та мінімальний бюджет), зможе реалізувати проект відповідно до календарного плану та затвердженого кошторису витрат».

Довідково: під час презентації проекту на пітчингу наприкінці 2011 року Віктор Гресь заявляв, що фільм стане різдвяною казкою для дітей та дорослих та водночас іронічною байкою. За основу автор взяв твір Володимира Короленка.

Олеся Анастасьева