f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Уряд про сприяння розвитку кіновиробництва у 2015 році

02.02.2016

1 лютого 2016 року уряд передав власний звіт про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2015 році до Верховної Ради України. Подаємо підрозділ звіту, в якому підбито підсумки діяльності уряду зі сприяння розвитку кіновиробництва.

НОВА КУЛЬТУРНА ПОЛІТИКА

Сприяння розвитку кіновиробництва

У співпраці з народними депутатами України та експертами у сфері кіно- та телевиробництва розроблено проект Закону України “Про державну підтримку кінематографії в Україні”, який прийнято за основу Верховною Радою України 28 січня 2016 року. Метою цієї законодавчої ініціативи є створення належних правових і економічних умов, необхідних для розвитку кінематографії та формування економічно самодостатньої, конкурентоспроможної на міжнародному ринку галузі кінематографії, виробництва фільмів, інших аудіовізуальних творів; створення сприятливого режиму оподаткування та надання державою підтримки для виробництва, демонстрування і розповсюдження національних фільмів в Україні та за кордоном; збільшення обсягу надходжень до бюджету за рахунок діяльності суб’єктів кінематографії; запровадження механізму залучення позабюджетних коштів, у тому числі іноземних інвестицій та коштів від іноземних суб’єктів кінематографії; популяризація українських цінностей, зростання інтересу масового глядача до національних фільмів; створення належного правового механізму для захисту прав інтелектуальної власності.

З метою забезпечення фінансової стабільності державного сектору сфери кінематографії Урядом прийняте рішення, згідно з яким кошти, отримані кіностудіями державної форми власності від оренди нерухомого майна, у повному обсязі спрямовуються ними на виконання їх статутних завдань (постанова Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №408 “Про внесення змін до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу”).

З метою забезпечення ефективного механізму надання державної фінансової підтримки виробництву національних фільмів з тривалим кінознімальним процесом Урядом прийняте рішення, відповідно до якого витрати на кіновиробництво пролонговуються державою на період понад один бюджетний рік (постанова Кабінету Міністрів України від 18.11.2015 №959 “Про внесення зміни до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 р. №117”).

З метою забезпечення просування національних фільмів на вітчизняному та світовому кіноринку Урядом прийнято рішення, згідно з яким витрати, пов’язані із забезпеченням промоції національного фільму в післявиробничий період, можуть здійснюватися за державної фінансової підтримки (постанова Кабінету Міністрів України від 27.01.2016 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 1998 р. №813”).

На виконання Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України” Урядом прийняте рішення про уточнення та впорядкування підстав і процедури відмови у реєстрації фільму та скасування державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів у разі наявності у них, зокрема, матеріалів, які пропагують війну, насильство, жорстокість, фашизм і неофашизм, спрямовані на ліквідацію незалежності України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, приниження нації, неповагу до національних і релігійних святинь, приниження особистості (постанова Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 №1143 “Про внесення змін до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів”).

Забезпечено підготовку міжурядової угоди про спільне виробництво фільмів та співробітництво у сфері кінематографії з Державою Ізраїль, яку підписано 22 грудня 2015 року.

Протягом 2015 року збільшено на 100 млн. грн. розмір державної підтримки виробництву кіно- і телефільмів, що дало можливість спрямувати на зазначені цілі понад 130 млн. грн. коштів державного бюджету, завершити виробництво чотирьох ігрових (серед них один короткометражний), двох анімаційних та двох документальних фільмів, відновити виробництво восьми повнометражних ігрових фільмів та одного документального фільму, розпочати виробництво 42 нових фільмів, серед них 12 повнометражних ігрових, у тому числі двох дитячих. Підтримано прем’єрні покази та вихід у прокат дев’яти національних фільмів.

З метою забезпечення позитивної динаміки у сфері національного кіновиробництва, наповнення вітчизняного кіноринку якісними українськими фільмами у Державному бюджеті України на 2016 рік передбачено збільшення розміру державної фінансової підтримки виробництва національних фільмів до 267,4 млн. гривень. 

З метою популяризації українського кіномистецтва за кордоном, створення умов для професійного зростання вітчизняних кінематографістів протягом 2015 року Урядом підтримано участь українських кінофільмів у 25 міжнародних фестивалях (у тому числі у мм. Берліні, Каннах, Шеффілді), проведено тижні українського кіно в п’яти європейських столицях (мм. Таллінн, Париж, Берлін, Будапешт, Лондон) та Державі Ізраїль, а також надано підтримку 25 українським кінематографістам (у тому числі студентам) для участі у міжнародних кінематографічних подіях.

Звіт про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2015 році