f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

У створенні стрічки «Ржака» Дмитра Томашпольського будуть задіяні кіностудія Довженка і британська кінокомпанія

19.11.2015

У створенні стрічки «Ржака» Дмитра Томашпольського будуть задіяні кінокомпанія з Великобританії та Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка. Про це під час прес-конференції 19 листопада повідомила продюсер фільму Олена Дем’яненко, відповідаючи на запитання журналістів.

Знімається стрічка за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. Виробник – «Гагарін-Медіа». Бюджет складає 20 млн. грн. 50 відсотків, згідно Національної програми кіновиробництва, надасть Держкіно. Ще 50 відсотків бюджету складуть інвестиції та послуги, про надання яких команда фільму вже домовилася із кіностудією Довженка. Кіностудія представлена у проекті і як виробник, і як локація, де відбувається основна дія стрічки за участі головного героя-кінорежисера.

Партнером проекту виступить британська компанія, що виявляє інтерес до українського кіноринку. Співпрацювати із нею Дмитро Томашпольський та Олена Дем’яненко розпочали в рамках проекту «Моя бабуся Фані Каплан». Всі прибутки із цього проекту, згідно договору, британці вкладуть у комедію «Ржака».

Інтерес до фільму, за словами Олени Дем’яненко, виявив один з українських телеканалів, переговори із яким тривають.

Особливістю стрічки стане значне використання комп’ютерної графіки, відзначив Дмитро Томашпольський. Її виробництво повністю здійснюватиметься в Україні.

За сюжетом, у комедії «Ржака» йдеться про видатного режисера артхаусу, що вирізняється гонором, вайлуватим темпераментом та інфантильністю. Кінорежисер опиняється в обставинах, коли мусить зняти смішну, з точки зору дванадцяти експертів, комедію. У його розпорядженні – клоунеса, в якої не рухаються м’язи обличчя, та клоун-невдаха, якого виключили з училища за профнепридатність. Збалансовують ситуацію півень, який уміє сміятися, та дресировані комарі...

Жанр стрічки Дмитро Томашпольский характеризує як своєрідний роуд-муві, що охоплює комедійні фільми різних стилів і жанрів. «Ми хочемо здійснити деяку анатомію сміху, щоби глядач отримав всі спектри і задоволення від цього жанру, – каже автор низки комедійних стрічок. – Це буде дуже легковажний фільм, радісний, світлий. Водночас це буде фільм, що здійснить розвиток тези Фелліні щодо того, що всі люди діляться на два типи клоунів – рудих і білих. Нині це вислів із 1960-х звучить так: усі клоуни діляться на клоунів і клоунофобів. І клоунофоби складають більшість. Саме вони є носіями ідей тоталітарного режиму, сповідують війну, розруху, безкультур’я, нахабство та інші антидемократичні цінності. А там, де рудо-біляві клоуни, – панує мир, любов, творення. Ми хочемо зробити фільм про війну і перемогу клоунів над клоунофобами, тому що з клоунами – Господь Бог».

Режисер переконаний, що «Ржака» є надзвичайно корисною для розвитку українського кінопроцесу, де окремі проекти лише номінально є  комедіями.

Головну роль у фільмі виконає кінорежисер Мирослав Слабошпицький. На знімальний майданчик «Ржаки», за його словами, він вийде по завершенню зйомок свого фільму «Люксембург». Пан Томашпольський бачить у головному герої особистість – кінорежисера, який спочатку випробовує інструментарій комедіантів, а згодом і сам втілює образ ексцентричного і філософського клоуна.

Олена Дем’яненко підкреслила, що, залучаючи до роботи над фільмом Мирослава Слабошпицького, творці комедії хочуть створити умови для реалізації українських митців на внутрішньому ринку. Інші ролі у «Ржаці» будуть розподілені виключно серед українських акторів.

Фільм, що зніматиметься українською, є також ставкою авторів «Ржаки» на прорив на міжнародні кінофестивалі, що спеціалізуються на комедійному жанрі.

Завершити комедію автори планують 2016 року. Як зауважила Олена Дем’яненко, у договір із Держкіно включено пункт щодо можливої планової консервації стрічки до квітня 2017 – у зв’язку із можливими обставинами, що можуть стати на перешкоді кіновиробництву.

Присутній на прес-конференції голова Держкіно Пилип Іллєнко розповів, що серед сорока стрічок, які запускає у виробництво відомство, окрім «Ржаки» є ще кілька кінокомедій. «Ржаку» він характеризує як проект «із найсмішнішим сценарієм», таким, «що містить іронію і над сьогоденням, і над кінопроцесом». «Сподіваюся, усі ці проекти буде реалізовано з належною якістю», – сказав голова Держкіно.

Нагадаємо, Дмитро Томашпольский ініціював зйомки сатиричного кіноальманаху «Йод» (2015), який було реалізовано завдяки ентузіазму молодих кінематографістів. «Поява сатиричних комедій – перша ознака одужання суспільства, – вважає кінорежисер. – І якщо з’являться наступні випуски альманаху і вони будуть сатиричними, це буде точною ознакою того, що держава Україна стоїть на правильному шляху. Зараз в Україні трагедій і драм набагато більше, ніж комедій».

Олена Коркодим