f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Триває формування програми 45-го КМКФ «Молодість»: фільми поза конкурсом

02.10.2015

Триває формування кінопрограми 45-го Київського міжнародного фестивалю «Молодість», що розпочнеться 24 жовтня 2015 року. Про відібрані до показу в офіційній програмі заходу стрічки організатори інформують на сайті фестивалю.

Спеціальними подіями ювілейної 45-ї «Молодості» стануть прем’єри документальних стрічок «Подія» Сергія Лозниці та «У пошуках Бабеля» Девіда Новака та ігрової роботи Алекса ван Вармердама «Шнайдер проти Бакса».

Фільм українського режисера Сергія Лозниці «Подія», світова прем’єра якого відбулася на 72-му Венеційському кінофестивалі, змонтовано з кадрів хроніки, знятої шістьма режисерами кіностудії «Лендокфільм» під час серпневого путчу 1991 року в Ленінграді. Чверть століття потому Сергій Лозниця звертається до події, яка увійшла в сучасну європейську історію як момент «народження російської демократії». Режисер проводить паралелі із київським Майданом та показує, якими були ті переламні для радянської історії три дні безвладдя.

Хроніку серпневих подій Сергій Лозниця бачив уже давно – але подивився на неї по-новому, коли завершив попередню картину «Майдан», світова прем’єра якої у травні минулого року відбулася на Каннському кінофестивалі. Сергій Лозниця особисто представить «Подію» глядачам «Молодості».

Документальний фільм «У пошуках Бабеля», приурочений до 75-их роковин розстрілу письменника, – це подорож місцями, пов’язаними з життям письменника Ісаака Бабеля та його родини. «Шукатиме Бабеля» його онук – 45-річний американський актор і режисер Андрій Малаєв-Бабель. У стрічці він мандрує Україною, Росією та Францією. З кожною зупинкою герой все краще розуміє потаємний сенс оповідей дідуся.

Історії Ісаака Бабеля озвучені у фільмі голосом Лева Шрайбера. Факти у документальному фільмі Девіда Новака переплітаються з анімацією, лишаючи глядача на межі реальності й фантастики. Дебютну документальну стрічку режисера «Спалюючи майбутнє: Вугілля в Америці», що зібрала низку фестивальних нагород, показували на «Молодості» у 2010 році. Девід Новак приїде до Києва, щоб особисто представити стрічку.

Також спеціальною подією «Молодості» стане показ нової роботи голландського режисера Алекса ван Вармердама «Шнайдер проти Бакса», що її світова прем’єра відбулася на МКФ у Локарно.

Герой фільму – найманий вбивця-професіонал, що змушений ліквідувати письменника Рамона Бакса у день власного народження. Кілеру доводиться поспішати, адже вдома на нього чекає святковий обід у колі сім’ї. При тому він не здогадується, що його жертва насправді теж професійний гангстер, у якого він на мушці.

«Шнайдер проти Бакса» повертає в Україну фестиваль голландського кіно «Flying Dutch», заснований «Молодістю» 2010 року. П’ятий ювілейний фестиваль відбудеться у лютому 2016 року і нова робота Алекса ван Вармердама стане фільмом-відкриттям.

Поступово формуються і тематичні секції, присвячені світовим кінематографіям і фільмам, що мали успіх на провідних фестивалях.

Цьогорічну програму «French Connection», у якій демонстровано фільми французькою мовою, відкриє срічка «Rosenn» бельгійського режисера Івана Ле Муана. Це історія втомленого актора (Руперт Еверетт), котрий замість гастролей утікає на острів. Проте там йому не вдається віднайти очікуваного спокою. Життя героя змінює зустріч із чарівною учителькою Розенн (Беатріс Даль).

Представляти стрічку на фестивалі буде сам режисер Іван ле Муан, що вже був гостем «Молодості» та брав участь у головному конкурсі зі своїм дебютним фільмом «Червоний карлик». Очікується і приїзд Беатріс Даль. Із Рупертом Евереттом тривають перемовини щодо приїзду на фестиваль.

«Скандинавську панораму» «Молодості» відкриє фільм Грімура Хаконарсона «Барани», номінант від Ісландії на премію «Оскара». Стрічку в Києві представлять режисер, а також виконавець однієї з головних ролей Теодор Юліуссон.

Світова прем’єра «Баранів» відбулася на цьогорічному Каннському кінофестивалі, де фільм переміг у програмі «Особливий погляд». В фестивальному доробку стрічки Спеціальна премію журі та приз глядацьких симпатій на МКФ у Трансільванії, перемога у Фестивалі європейського кіно у Сербії, покази на МКФ у Карлових Варах і Торонто.

«Барани» – історія двох братів, які не розмовляли один з одним протягом 40 років, хоча й жили поруч у віддаленій ісландській долині. Чоловіки доглядали за елітними отарами баранів. Коли по всій долині поширилась епідемія смертельної хвороби, брати змушені об’єднатися, аби врятувати найдорожче – своїх баранів.

Ґрімур Хаконарсон – постійний учасник «Молодості». На фестивалі показували всі короткометражні роботи режисера, а також його повнометражний дебют «Країна вічного літа» – у «Скандинавській панорамі» 2011 року.

Натомість програму «Фестиваль фестивалів» відкриє французькою стрічкою Жака Одіяра «Діпан», яка стала володарем Золотої Пальмової гілки Каннського МКФ-2015.

Це історія трьох тамільських біженців зі Шрі-Ланки, що оселилися в Парижі. Бойовик-сепаратист з «Тамільських тигрів», який втратив дружину і дітей, у пошуках кращого життя тікає до Франції. Разом з ним – жінка з дитиною, які видають себе за його сім’ю. Чоловік сподівається, що в такий спосіб швидше отримає притулок. Діпан – це їхнє нове прізвище, яке записане у фальшивих документах. Проте спокійного життя їм годі сподіватися. Незабаром біженцям доведеться згадати, хто вони та звідки.

Головну роль у фільмі зіграв Джесутасан Антонітасан – непрофесійний актор, колишній «тамільський тигр» і безпосередній учасник бойових дій. Він також, як і Діпан, виїхав до Європи, де його мемуари про революційне життя стали бестселером.

«Молодість» підготувала ретроспективну програму «Століття», присвячену 100-літтю з дня народження майстрів світового кіномистецтва. До програмної вибірки на сьогодні увійшли такі класичні стрічки:

  • «Касабланка» (реж. Майкл Кертіс, 1942) – до ювілею виконавиці головної ролі Інгрід Бергман,
  • «Грек Зорба» (реж. Міхаліс Какояніс, 1964) – до 100-ліття актора Ентоні Квіна,
  • «Леді з Шанхаю» (1947) – до ювілею режисера фільму і виконавця головної ролі Орсона Уеллса,
  • «Містер Піткін у тилу ворога» (реж. Джон Педді Кастрейс, 1958) – до 100-ліття актора Нормана Віздома,
  • «Казанова 70» (1965) – з нагоди 100-ліття режисера Маріо Монічеллі.

Фестивальну програму ЛҐБТ-фільмів «Сонячний зайчик» відкриє стрічка німецького режисера Хайнера Карова «Камінг-аут» (1989), яку демонструватимуть поза конкурсом.

Фільм «Камінг-аут» (1989) народився у буремні часи німецької історії. Він став першим та останнім фільмом Східної Німеччини про геїв – за кілька годин після його прем’єри Берлінську стіну зруйнували. Стрічка отримала на Берлінському кінофестивалі 1990 року приз Teddy Award за найкращий ігровий фільм та спеціального «Срібного ведмедя».

У фільмі йдеться про молодого вчителя Філіпа Клапмана (Матіас Фрайгоф), який закохується в 19-річного Матіаса. Чоловік стикається з вибором – кохання чи обов’язок. Його подруга вагітна, а східнонімецьке суспільство осуджує гомосексуальність. Філіп мусить переосмислити свої життєві пріоритети та усвідомити, котрий зі шляхів приведе його до самого себе.

Стрічку представить виконавець головної ролі Матіас Фрайгоф, що стане членом міжнародного журі цьогорічної «Молодості».

За матеріалами КМКФ «Молодість»