f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Телеоператор Іван Любиш-Кірдей отримав німецьку нагороду

23.06.2015

20 червня 2015 року український телеоператор Іван Любиш-Кірдей отримав у Кельні нагороду Deutscher Kamerapreis 2015. Журі відзначило його за телефільм «Втеча з Іловайська», знятий для німецького телеканалу ARD.

Марія Семенченко, «День»

У суботу, 20 червня, в німецькому місті Кельн відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів щорічної німецької премії для теле- та кінооператорів Deutscher Kamerapreis 2015. Цією премію нагороджують за видатні досягнення в галузі кінематографії для телебачення та кіно. Конкурс бере початок з 1982 року, з 2001 року проходить щорічно. Нагороджуються кіно- та телеоператори одразу у кількох номінаціях. Серед них – «Докудрама», «ТБ-ролик», «Кинофільм», «Висвітлення конфліктів» та інші. Також щороку журі обирає переможця в номінації «Почесний оператор». Цього року ним став польський оператор і режисер Славомир Ідзяк. Він відомий своєю багаторічною співпрацею з Кшиштофом Зануссі, Кшиштофом Кесльо?вським, Анджеєм Вайдою, Єжи Кавалеровичем. Як оператор Славомир Ідзяк працював над такими фільмами, як «Падіння «Чорного яструба» Рідлі Скотта, «Гаррі Поттер і Орден Фенікса» Девіда Йетса, «Варшавська битва. 1920» Єжи Гофмана.

У номінації, присвяченій висвітленню конфліктів та репортажам із кризових регіонів / зон конфліктів, нагороду виборов телеоператор каналу «1+1», німецького каналу ARD та «День-ТВ» Іван Любиш-Кірдей. Він був нагороджений за телефільм «Втеча з Іловайська», знятий для програми «Weltspiegel extra» німецького каналу ARD у серпні 2014 року. Тоді оператор Іван Любиш-Кірдей і журналіст Георгій Тихий потрапили в «Іловайський котел» разом з добровольчими батальйонами, про які напередодні знімали репортажі. Разом з колегами з інших ЗМІ журналістам вдалося під обстрілами вирватися звідти. Тоді, при виході з Іловайського котла, загинуло багато українських військових і добровольців.

Журі пояснили свій вибір тим, що оператор, знімаючи бойові дії, не зосереджувався лише на них, а звертав увагу й на реакції та емоції людей – військових, мирних мешканців… «В умовах великого фізичного і психологічного стресу, він чудово передав емоції людей та зробив їх ближчими для глядача», – йдеться в поясненні членів журі. Фактично, цей телефільм відкрив німецьким глядачам людський вимір війни на сході України.

Отримуючи нагороду, Іван Любиш-Кірдей подякував каналу ARD за можливість працювати з ними і показувати світу, що насправді відбувається в Україні. А ще подякував фотографу інтернет-видання «Лівий берег» Максу Левіну, який також був у той час в Іловайську. «У фільми використані і деякі кадри, відзняті українським фотографом Максом Левіним. Саме він був за кермом машини, на якій ми виривалися з Іловайська. Те, що ми живі, – це велика заслуга Макса, а отже це і його нагорода», – сказав Іван.

Іван Любиш-Кірдей розповідає «Дню» про війну, почуття гумору під «Градами» і хоробрість та честь українських військових.

Він коротко розповів про те, як проходили зйомки в умовах бойових дій, зауваживши, що це було емоційно нелегко. «Для мене ця нагорода є почесною, мені приємно її отримати, але у той же час вона є болісною… Це спогад про ті кілька днів у пеклі. У пеклі, в якому вже понад рік живе Україна», – сказав Іван Любиш-Кірдей. Він зауважив, що нагорода є важливою для нього, адже у певній мірі є доказом того, що його праця і праця багатьох його колег не є даремною. «Ця нагорода – нова відповідальність для мене, нова професійна планка, нижче якої я вже просто не маю права опуститися. Сподіваюся, мине не так багато часу, і я зможу знімати вже мирні репортажі. Нехай так і буде», – підсумував він.

До речі, телефільм «Втеча з Іловайська» журі 55-го Телевізійного фестивалю у Монте-Карло (Festival de télévision de Monte-Carlo) відібрало у номінацію «найкращий телевізійний документальний фільм», але нагороду стрічка не отримала.

Марія Семенченко, «День», 22 червня 2015 року