f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

«Олег Сенцов. Рік за гратами» на «Громадському телебаченні»

13.05.2015

12 травня 2015 року на Громадському телебаченні відбулася годинна дискусія «Олег Сенцов. Рік за гратами».

У програмі говорили про українського кінорежисера Олега Сенцова, викраденого російським ФСБ і вже понад рік утримуваного у Москві за сфальсифікованими звинуваченнями у тероризмі, та можливості митців вплинути на ситуацію.

У дискусії, модератором якої була журналіст Анастасія Станко, взяли участь театральний режисер з Криму Галина Джикаєва, що познайомилася з Олегом Сенцовим у березні 2014 року, кінорежисер, співавтор фільму «Звільнити Олега Сенцова» Андрій Литвиненко, кінорежисер Володимир Тихий.

Скайпом до бесіди приєдналися сестра Олега Сенцова Наталія Каплан, журналістка «Радіо Свобода» Анастасія Кириленко, що листувалася з режисером, і журналістка, засновниця проекту «Human Corpus» Дженні Курпен, що допомагає громадянам, яких піддають у Росії політичним переслідуванням. Також було продемонстровано звернення співавтора фільму «Звільнити Олега Сенцова» Аскольда Курова і трейлер цього документального фільму.

Учасники програми розмірковували над тим, як саме можна допомогти Олегу Сенцову і хто саме має надавати таку допомогу. Галина Джикаєва з цього приводу зазначила, що Олег Сенцов виступав як громадянин і тому всі громадяни повинні підтримувати його, не лише митці. Зрештою, так само як й інших українців, викрадених Росією минулого року. При тому усі погодилися, що увага медіа до бранців є важливим фактором, адже не дає забути про них і виводить слідство у публічну площину, що бодай частково унеможливлює тиск на них.

Один зі способів розказати про Олега Сенцова – творення документального кіно про його викрадення та судилище над ним. Цим нині – і то без грошей – займаються Андрій Литвиненко і Аскольд Куров. Держава не фінансує виробництво фільму. Чому так робить Росія – зрозуміло. Натомість неучасть української влади у створенні картини пояснити важче. У цій ситуації кінематографісти (зокрема, один із продюсерів фільму Макс Туула) започаткували збір коштів на краудфандинговій платформі IndieGoGo. Планується залучити 12 тисяч євро. А втім, нині отримано 1,5 тис. євро. Збір коштів триватиме ще тиждень. Андрій Литвиненко закликав усіх долучитися і підтримати фільм «Звільнити Олега Сенцова».

Далі дискусія у студії «Громадського ТБ» рушила в напрямку обговорення інформаційної політики загалом і способів протистояти пропагандистському тиску Росії зокрема. Володимир Тихий зазначив, що у цьому контексті варто говорити не про державно організовану українську контрпропаганду, що є нісенітницею, а про агітацію – як ефективний засіб стисло донести свою точку зору.

Ми досі знаходимося в уявленнях про радянський світ, «старшого брата», зазначив Володимир Тихий. Але такого «старшого брата» вже немає. Просто Росія правильно використовує засоби комунікації, що діють у тому числі зсередини України. Саме цей ресурс для Росії нині є головним. Завдяки йому вона має можливість вводити свою ідеологію у свідомість нашої громади. У такій ситуації кожен мусить усвідомити відповідальною за ту інформацію, яку поширює. І журналіст, і режисер і навіть вихователь в дитячому садочку. Саме безвідповідальність призвела до тих жахливих речей, які є нині. На неї накладається відсутність етики в суспільстві, адже в той час, коли на сході України ідуть бойові дії, політики і чиновництво живуть ніби в паралельній реальності, додав Володими Тихий.

Насамкінець, гості програми поділилися своїми творчими планами. Галина Джикаєва розповіла про роботу над документальними театральними виставами, які осмислюють досвід учасників АТО. Володимир Тихий – розробку ігрового фільму, дія якого серед іншого відбувається на Майдані незалежності, відтворює епізоди убивств героїв Небесної сотні. А от Андрій Литвиненко зазначив, що – окрім роботи над стрічкою «Звільнити Олега Сенцова» – мріє завершити документальний фільм про заповідник Асканія Нова.

Сергій Васильєв